BNP Paribas neemt Fortis Bank over

BNP Paribas neemt de essentie van de Belgische activiteiten van Fortis en Fortis Bank Luxemburg over. Dat zijn de Belgische staat en BNP Paribas vanavond overeen gekomen. België wordt door de operatie op termijn de grootste aandeelhouder van de Franse groep.

(tijd) - De federale regering behoudt een blokkeringsminderheid van 25 procent in Fortis Bank België. Het Groothertogdom Luxemburg zou 33 procent behouden in de lokale Fortis-dochter.

De Belgische operatie zou in twee stappen verlopen. Eerst neemt de Staat 51 procent van Fortis Holding in Fortis Bank over. De bank wordt dus volledig genationaliseerd. Het overnamebedrag voor de extra 51% zou rond de 5 miljard euro liggen. In een tweede fase verkoopt de Belgische overheid 75 procent in Fortis Bank België aan de Franse groep. De Franse groep neemt op die manier eveneens de bankactiviteiten in Turkije (ex-Disbank) en de bankactiviteiten in Polen over. BNP neemt daarna ook de Belgische verzekeringsactiviteiten over.

Grootste aandeelhouder

BNP Paribas betaalt de aankoop van 75 procent in Fortis Bank België in aandelen. België, dat dan de enige aandeelhouder is, zou na afloop een belang van 10 procent krijgen in de Franse bankgroep krijgen en Luxemburg 1,4 procent. Ons land zou op die manier zelfs de grootste aandeelhouder van BNP Paribas worden. Totnutoe is dat AXA met een belang van 5,93 procent.

Voor de bestaande aandeelhouders van Fortis wordt het rekenen. Ze ontvangen extra cash voor de andere helft van Fortis Bank België van de Belgische Staat en cash voor de verkooop van de verzekeringactiviteiten aan BNP Paribas. Daarna bezit de holding zo goed als geen operationele bedrijven meer en dus bezitten de aandeelhouders van Fortis vanaf morgen eigenlijk aandelen van een bedrijf in ontbinding dat enkel nog cashposities zal beheren.

De probleemkredieten van Fortis Bank België worden in een nieuw vehikel ondergebracht. Daarin zou de overheid 20 tot 30 procent bezitten, BNP Paribas 10 procent en Fortis Holding de rest. Die verhouding moet nog bevestigd worden.

Een 'kern' moet de beslissing nog bekrachtigen. De persconferentie over de transactie is aan de gang. Daarna volgt nog een minsterraad.

MS/PBL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud