Parket snoeihard voor Citibank

foto afp ©AFP

Citibank België had haar klanten nooit de controversiële Lehman Brothers-beleggingen mogen aanbevelen. Dat staat te lezen in de dagvaarding van het Brusselse parket over de zaak.

(tijd) - Door de ondergang van Lehman Brothers verloren zo'n 4.000 Citibank-klanten ruim 128 miljoen euro. Het parket verwijt Citibank een 'belangenconflict'. 'De bank had klaarblijkelijk een verhoogde commissie bedongen om mee te werken aan het massaal versluizen van klassiek spaargeld naar Lehman Brothers.'

Meteen de reden waarom Citibank volgens het parket via 'misleidende reclame' en allerlei andere 'kunstgrepen' systematisch klanten aanbeval hun spaarboekje in te ruilen voor de Lehman-producten, waarvan de bank de echte risico's, rendementen en kapitaalgaranties zou hebben verzwegen. Het parket eist nu dat Citibank de volledige 128 miljoen euro terugbetaalt, plus beurstaks en intresten.

Politieke reacties

Kamerlid Hans Bonte (sp.a) is zeer tevreden dat het Brusselse parket ook tot het inzicht is gekomen dat Citibank op een "oneerlijke en onverantwoorde manier" beleggingen van het intussen failliete Lehman Brothers heeft verkocht. "Dat is wat wij al maanden en jaren aanklagen", aldus het socialistische oppositielid. Het allerbelangrijkste is voor hem dat nu alle slachtoffers worden geïdentificeerd en zo mogelijk een schadevergoeding kunnen bekomen.

Beter zou zijn dat Citibank zelf zijn verantwoordelijkheid opneemt en de klanten die hun spaarcenten kwijtraakten zelf vergoedt, gaat Bonte voort in een reactie.

Hij vindt ook dat de regering lessen uit de zaak moet trekken. Het is volgens Bonte duidelijk dat er iets scheelt met het toezicht van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) op de banken. Meteen pleit hij voor een wettelijke regeling op de beroepsvordering, zodat in dit geval één rechtszaak determinerend zou kunnen zijn voor de 4.000 gedupeerden.

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) roept Citibank nogmaals op te kiezen voor een efficiënte minnelijke schikking in plaats van het tot een mogelijk lang en schadelijk proces te laten komen. De minister wijst er ook op dat de gedupeerden die zich nog geen burgerlijke partij hebben gesteld, werden geïnformeerd over het nakende proces, zodat ze zich eveneens burgerlijke partij kunnen stellen.

Hij herinnert eraan dat hij de Economische Inspectie een jaar geleden de opdracht gaf een onderzoek te voeren naar de manier waarop producten van Lehman Brothers door Citibank werden aangeprezen en verkocht. Dat dossier werd in december aan het parket overgemaakt.

Hoewel uit de analyse van de Economische Inspectie blijkt dat sprake is van ongeveer 4.000 potentieel gedupeerden, hebben er zich slechts 1.300 gemeld bij de Inspectie of het parket. Op verzoek van de minister hebben parket en Economische Inspectie onderzocht hoe de overige 2.700 gekende slachtoffers kunnen worden geïnformeerd over hun rechten voor de start van het proces. Zij werden intussen per brief verwittigd.

Het proces start in december. Van Quickenborne hoopt dat zoveel mogelijk mensen zich burgerlijke partij stellen zodat hun verlies kan worden gecompenseerd. Hij herhaalt meteen zijn "kordate" oproep aan Citibank om het niet zo ver te laten komen en te kiezen voor een efficiënte minnelijke schikking.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud