Peking zet België onder druk in Fortis-dossier

Foto AFP ©AFP

Achter de schermen is een Chinees offensief gestart om het geld te recupereren dat Ping An als aandeelhouder van Fortis is kwijtgeraakt. Er wordt gezwaaid met een verdrag ter wederzijdse bescherming van investeringen, waarbij nationaliseringen worden uitgesloten. Peking dreigt er zelfs mee niet meer te investeren in België.

(tijd) - Gisteren nog was er een ontmoeting tussen Chinese en Belgische functionarissen. Op tafel lag het dossier-Ping An. De Chinese verzekeraar Ping An wil een gesprek met Fortis. De Chinezen willen hun geld terug, klinkt het. Ping An is 1,8 miljard euro kwijtgeraakt in de ‘reddingsoperatie’ die de Belgische regering uitdokterde voor Fortis. Dat is het verlies dat de Chinese verzekeraar boekte op zijn belang van 5 procent in Fortis.

Ping An probeerde eerst de ontmanteling van Fortis op de agenda van de aandeelhoudersvergaderingen van 1 en 2 december te plaatsten, zodat de aandeelhouders die konden afblokken. Maar Fortis ging daar niet op in. De Chinezen hebben nu een nieuw front geopend. Ze vinden dat de Belgische regering geen beslag had mogen leggen op Fortis. In een dubbelverdrag tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie en China over de wederzijdse bescherming van investeringen staat dat niet kan worden overgegaan tot nationaliseringen.

Daarbij beroepen de Chinezen zich op het vierde artikel van het verdrag. Daarin wordt gesteld dat geen van beide landen 'mag overgaan tot nationalisering, onteigening of eender welke andere maatregel die ertoe zou leiden dat een investeerder van het andere land zijn investering zou kwijtspelen'. Een uitzondering op dit artikel is enkel toegelaten indien:

  • de ingreep op legale wijze volgens het nationale recht gebeurt
  • ze niet discrimineert
  • ze gepaard gaat met voorzieningen om schadevergoedingen te betalen. De schadevergoeding moet overeenstemmen met de waarde van de investering aan de vooravond van de nationalisering.

Er waren al discrete contacten met premier Yves Leterme. Het ging daarbij hard tegen onzacht, is te horen. Peking dreigt met het opblazen van de goede handelsrelaties als er geen oplossing komt voor Ping An. Tegenover het persagentschap Reuters bevestigde Leterme dat hij onlangs contact heeft gehad met het management van Ping An.

WVDV/SaS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud