Ping An stemt tegen Fortis-deal

De Chinese verzekeraar Ping An, grootste aandeelhouder van Fortis, zal woensdag op de buitengewone aandeelhoudersvergadering tegen de verkoop van de Fortis-onderdelen stemmen. Dat liet Ping An zondag weten in een persbericht. Volgens de verzekeraar is er geen verband tussen de nee-stem en de discussies over een mogelijke schadevergoeding.

(tijd) - Ping An zal tegen alle drie de transacties stemmen die woensdag aan de aandeelhouders worden voorgelegd: de verkoop van de Nederlandse activiteiten van Fortis, en de verkoop van Fortis Bank Belgium en Fortis Insurance Belgium aan de Franse bankgroep BNP Paribas.

'Sinds september 2008, werden de beslissingen om de onderdelen te verkopen, gestuurd door de Belgische regering en deze hebben niet alleen de waarde van Fortis tenietgedaan, maar hebben ook algemeen de belangen van de aandeelhouders van Fortis sterk geschaad', licht Ping An de beslissing toe. 

'Zulke transacties waren in tegenstrijd met de corporate governance principes van Fortis en daarom gaat Ping An niet akkoord met de oorspronkelijke transacties', luidt het.

Bovendien, argumenteert de verzekeraar, werden bepaalde corporate governanceprincipes geschonden bij de organisatie van de komende aandeelhoudersvergadering en bij de wijze waarop de herziene transactie wordt voorgesteld aan de aandeelhouders van Fortis.

'De oorspronkelijke circulaire van de Buitengewone Algemene Aandeelhoudersvergadering op 11 februari 2009 voorzag in het stemmen over de beslissingen van de raad van bestuur van september 2008. Vorige week werden de aandeelhouders echter verzocht om te stemmen over een verschillend voorstel; er is onvoldoende tijd voor de aandeelhouders om het voorstel tot in detail door te nemen', argumenteert Png An.

De Chinese verzekeraar is van oordeel dat andere opties hadden moeten worden onderzocht – en nog steeds onderzocht kunnen worden – om de activiteiten van Fortis te handhaven en de waarde voor de aandeelhouders te optimaliseren. Maar over welke opties er nog kan worden gepraat en op welke manier dat dan moet gebeuren, wil Ping An niet vertellen.

Premier Herman Van Rompuy liet in een reactie weten dat de regering zopas een heronderhandeld akkoord over Fortis heeft goedgekeurd, 'en het is dat akkoord dat zal worden voorgelegd aan de algemene vergadering'.

Open Vld-vicepremier Karel De Gucht ontkende in De Zevende Dag (Eén) dat er een plan bestond om Ping An te overtuigen. Op het nieuws dat Ping An op de algemene vergadering zal tegenstemmen, wilde De Gucht niet reageren. Wel erkende hij dat de uitslag van de stemming aan een zijden draadje hangt. Indien de algemene vergadering tegenstemt, zal de regering haar verantwoordelijkheid nemen, aangezien de overheid voor honderd procent eigenaar is van Fortis, aldus nog De Gucht.

Schadevergoedingen

Volgens Ping An heeft de beslissing om woensdag nee te stemmen op de algemene aandeelhoudersvergadering niets te maken met de discussies over een mogelijke schadevergoeding voor de verzekeraar. Vorige week werd duidelijk dat de Chinezen nog steeds aanspraak zouden kunnen maken op een compensatie als er voor de verkoop van de Fortis-onderdelen werd gestemd.

Peking baseert die eis op een verdrag tussen de Belgisch-Luxemburgse Unie en China, waarin voorzien is in schadevergoedingen bij nationaliseringen. 'De Belgische regering heeft op 6 februari in de pers erkend dat er geen verband is tussen onze stem en gelijk welke vorm van compensatie,' merkt Ping An nog op. Door de bilaterale overeenkomst heeft Ping An ook de kans een schadevergoeding te eisen als het tegen de Fortis-transacties stemt. Ping An wilde niet zeggen of het ook effectief van plan is dat te doen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud