Advertentie

Portugese centrale bank sust spaarders

Het hoofdkwartier van Banco Espirito Santo in Lissabon. ©AFP

De Portugese bank Banco Espirito Santo (BES), die donderdag aan de basis lag van de verkoopgolf op de Europese beurzen, is voldoende gekapitaliseerd om het hoofd te bieden aan de problemen van Espirito Santo Group. Dat deelde BES vannacht mee en het wordt nu bevestigd door de Portugese centrale bank.

'De bank Espirito Santo (BES) beschikt over voldoende financiële reserves om het hoofd te bieden aan een eventuele negatieve impact van haar blootstelling aan de rest van de groep', zo deelde de Bank van Portugal mee. 'Er is geen reden om te twijfelen aan de zekerheid van de fondsen toevertrouwd aan de bES en haar spaarders kunnen dus gerust zijn', aldus de centrale bank.

Woensdag raakte bekend dat Espirito Santo International (ESI), de Luxemburgse moederholding van de Espirito Santo Group, vertraging had opgelopen met betalingen op haar kortlopende obligaties. Daarop schortte een andere dochter, Espirito Santo Financial Group, de handel in haar aandelen en obligaties op. Espirito Santo Financial Group (ESFG) bezit echter 25,1 procent van de Portugese grootbank Banco Espirito Santo. Dat deed de vrees voor een nieuwe bankencrisis in Zuid-Europa weer oplaaien.

BES probeerde afgelopen nacht de gemoederen te bedaren door klaarheid te scheppen over enerzijds haar kapitalisatie en anderzijds haar blootstelling aan de in moeilijkheden verkerende Espirito Santo Group. De bank zegt dat ze na de in juni doorgevoerde kapitaalverhoging een kapitaalbuffer van 2,1 miljard euro heeft boven het vereiste minimum van 8 procent van het Tier 1-kapitaal. Als gevolg van de kapitaalverhoging, voor een bedrag van 1,045 miljard euro, verloor de familie Espirito Santo overigens de controle over de bank.

De totale blootstelling van BES aan diverse vennootschappen van de Espirito Santo Group bedraagt 1,18 miljard euro, zo blijkt uit een tabel in het persbericht. De bank benadrukt dat ze niet van plan is die blootstelling te verhogen.

Hoe groot de impact van de blootstelling zal zijn op de resultaten, kan BES nog niet zeggen. Daarvoor is het wachten op het herstructureringsplan van de Espirito Santo Group. De potentiële verliezen zouden evenwel ‘de naleving van de reglementaire kapitaalvereisten’ niet op de helling zetten.

De notering van de aandelen van BES werd donderdagmiddag opgeschort nadat ze tot 19 procent verloren tot 0,50 euro, de laagste koers in twaalf maanden.

BES ontstond in 1920 uit een aantal activiteiten (loterij, wisselagentschap, effectenhandel) die in de tweede helft van de 19de eeuw waren opgestart door José Maria do Espirito Santo e Silva. Tegenwoordig is BES de grootste beursgenoteerde Portugese bank. Naast ESFG met 25,1 procent is ook Crédit Agricole (14,6%) een grote aandeelhouder. In het kapitaal zitten voorts investeringsgroepen als Silchester (4,7%), BlackRock (4,65%) en Capital Research (4,2%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud