Advertentie

Punch keert twee derde van beurswaarde als dividend uit

Guido Dumarey - Foto Dieter Telemans ©Dieter Telemans

De nagenoeg lege holding Punch gaat een brutodividend uitbetalen van 4,50 euro. Dat is bijna twee derde van de beurswaarde. Intussen blijft voormalig topman Guido Dumarey het bedrijf bestoken met eisen tot schadevergoeding als gevolg van de kapitaalverhogingen die het bedrijf in het verleden deed.

Allereerst de jaarcijfers. Die vallen moeilijk te vergelijken met het vorige boekjaar wegens de verkoop van de grafische dochter Xeikon. De omzet daalde 40 procent tot 79,9 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat ging 35,3 miljoen euro in het rood, komende van 20,7 miljoen in 2012. De nettowinst van 2012 (9,3 miljoen euro) veranderde in een fors nettoverlies van 34,1 miljoen euro.

Dat resulteert in een verlies per aandeel van 2,86 euro. De jaarcijfers zijn nog echter van weinig belang. Omdat Punch tegenwoordig enkel nog bestaat uit een pakket Accentis-aandelen, valt er operationeel nog weinig te vertellen over het bedrijf. De enige andere omzet kwam vorig jaar nog van IT-dochter Point-IT, maar die werd in september verkocht.

Belangrijker voor de aandeelhouders is de aankondiging dat Punch een brutodividend van 4,50 euro per aandeel voorstelt. Voor de gewone, particuliere aandeelhouders gaat daarvan een kwart naar de fiscus.

Het enige nieuws dat nog rest, is de juridische veldslag die het bedrijf uitvecht met zijn voormalige topman en oprichter van Punch, Guido Dumarey. Die heeft in twee verschillende dagvaardingen in totaal meer dan 30 miljoen euro geëist van Punch.

De argumentatie is telkens dezelfde. Dumarey vindt dat Punch tot tweemaal toe (in 2009 en 2010) de bestaande aandeelhouders onnodig heeft doen verwateren met kapitaalverhogingen. De schadevergoedingen moeten de verwatering van Dumarey, die aan geen van beide operaties deelnam, compenseren.

Punch noemt beide klachten 'ongegrond'. 'Wij verwelkomen de mogelijkheid die door de dagvaarding wordt geboden om passend te reageren', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud