Raad van bestuur Dexia zondag bijeen

©Photo News

De raad van bestuur van Dexia komt deze namiddag of vanavond bijeen. Wellicht komt het mislukken van het reddingsplan van het Duitse Hypo Real Estate op tafel. Sommige bronnen sluiten een Fortis-scenario - opsplitsing en/of overheidsinterventie - niet uit.

(tijd/belga) - Totnutoe zei men bij Dexia officieel dat de raad van bestuur zich zondag ging buigen over 'de financiële crisis en zijn gevolgen'. Maar dat lijkt nu verleden tijd, onder meer omdat de ineenstorting van het reddingsplan van 35 miljard euro voor de vastgoedfinancier Hypo Real Estate (HRE) ook consequenties zou hebben voor de Belgisch-Franse bankgroep.

200 miljoen? 

Hoeveel de blootstelling van Dexia aan HRE bedraagt, is niet bekend. Bepaalde waarnemers schuiven een bedrag van verschillende miljarden naar voren. Andere bronnen hebben het over een blootstelling van 200 miljoen euro. Maar volgens verschillende bronnen is een opsplitsingsscenario - dat vorige week al op tafel lag bij de onderhandelingen over een kapitaalverhoging - niet uit te sluiten. Of dat scenario zondag ook op tafel zal liggen, is onduidelijk.

Premier Leterme verwees zondagmiddag in het VRT-journaal naar de nieuwe problemen die bij Dexia dreigen. 'Dexia is een zeer solvabele bank, maar ondergaat ook de effecten van de internationale bancaire crisis', stelde hij. Volgens de VRT wegen de problemen van HRE voor Dexia tien maal zwaarder dan het faillissement van Lehman Brothers.

HRE

HRE, de op een na grootste vastgoedfinancier van Duitsland, meldde zaterdagavond dat het reddingsplan van 35 miljard euro mislukt is. Dat plan was op 28 september door de Duitse privé-banken en de Bundesbank afgesproken, om de Beierse groep overeind te houden en zo het grootste bankroet uit de Duitse financiële geschiedenis te vermijden.

De Duitse krant Die Welt meldde echter zaterdag op haar website dat Deutsche Bank vrijdagavond op een teleconferentie waarschuwde dat 35 miljard niet zou volstaan. Alleen al tegen eind volgende week heeft HRE volgens Deutsche 20 miljard nodig. Tegen eind dit jaar is dit 50 miljard, tegen eind 2009 moest de Münchense bank 70 à 100 miljard zien te vinden. Daarop trok de privé-sector zich uit het reddingsplan terug.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zoekt HRE nu alternatieven. Mogelijk moet de Ierse regering bijspringen. Kern van het probleem is immers de in Dublin gevestigde dochter Depfa. Depfa is wereldwijd één van de grootste financiers van openbare besturen ter wereld.

In tegenstelling tot Dexia, dat zich deels via de spaardeposito’s van zijn retailnetwerk kan financieren, is Depfa voor de financiering van de langetermijnkredieten nagenoeg volledig op de geldmarkten aangewezen. En die geldmarkten zijn sinds de ondergang van Lehman Brothers midden september de facto gesloten door het onderlinge wantrouwen tussen banken.

Volgens FAZ waarschuwden de Bundesbank en de financiële waakhond BaFin vorige week voor ‘onoverzienbare gevolgen voor het Duitse financiële systeem’ bij een ondergang van HRE, dat door de vervlechting in het financiële systeem heel de Duitse financiële sector kan treffen.

De Duitse financiële sector zet nu de Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück zwaar onder druk om met extra garanties over de brug te komen, om HRE tegen maandagochtend en de opening van de beurs van Frankfurt te stutten.

KVS/MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud