Advertentie

Ontmanteling Dexia op kruissnelheid

De Belgische staat zal Dexia Bank België nationaliseren. Dat vernam De Tijd uit goede bron. De Luxemburgse dochter Dexia BIL gaat naar Qatar en Parijs wil de financiering van de lokale besturen capteren. De ontmanteling van Dexia zet dus 15 jaar na de fusie in sneltempo door. Voor definitieve beslissingen is het wachten op de raad van bestuur, die zaterdag plaatsvindt.

Het federale kernkabinet kwam donderdagmorgen samen om zich over de toekomst van Dexia Bank België te buigen. Er lagen verschillende scenario's op tafel. Een daarvan was de nationalisering van Dexia Bank België (DBB).

Dat betekent dat de Belgische staat DBB koopt om snel of op termijn tegen een degelijke prijs door te verkopen. Het nadeel van dat scenario is dat de aandeelhouders het grootste slachtoffer zijn, omdat ze achterblijven met de ongezonde delen van de groep (de bad bank), nadat alle gezonde stukken zoals DBB uit de groep zijn gehaald.

Ook andere 'gezonde delen' verdwijnen uit de holding: zo heeft de Luxemburgse dochter Dexia BIL een koper gevonden in Qatar. Ook rond RBC Dexia Investor Services, een wereldspeler in effectenbeheer, voert Dexia gesprekken. En Parijs lijkt zich te haasten om de financiering van de Franse lokale besturen veilig te stellen bij het CDC, de gewapende beurstak van het Elysée.

Voor Dexia Asset Management (Dexia AM) is 'heel veel interesse', zegt een goedgeplaatste bron. Namen van geïnteresseerde partijen zijn voorlopig niet bekend. Volgens onze informatie polste de private-equitygroep CVC de jongste maanden naar de mogelijkheid om de vermogensbeheerder over te nemen. Maar het kwam niet verder dan informele contacten.

Frankrijk

En ook de afsplitsing van de Franse activiteiten krijgt vorm. Volgens de vakbond Sud PTT zal de spil daarvan Dexia Municipal Agency (Dexma) zijn. Dexma zou overgedragen worden aan een vennootschap die voor 65 procent in de handen van de Franse staatsholding CDC zit, voor 30 procent in dei van Dexia en voor 5 procent in de handen van La Poste. Dexma is het vehikel waarin Dexia kredieten en effecten aan Europese lokale besturen onderbrengt.

La Poste en CDC zouden daarenboven een joint-venture oprichten - CDC 65 procent, La Poste 35 procent - voor de commercialisering van nieuwe kredieten aan de openbare besturen. Dat vehikel zou het personeel van Dexma - zo'n 1.000 mensen - overnemen. Op die manier wil Frankrijk de kredietverlening aan Franse lokale besturen verzekeren.

Arco

Gisteren werkten de aandeelhouders Arco, Gemeentelijke Holding, Ethias en de gewesten nog een alternatief plan uit. Dat kwam neer op een aparte beursnotering voor de bank en zou een nationalisering of verkoop moeten vermijden. Op die manier zou er nog 'iets' in zitten voor de aandeelhouders. Maar dat voorstel haalde het niet. De verkoop van DBB is volgens bronnen binnen de federale regering nodig om de bad bank te stutten.

Het scenario waar wel principieel mee werd ingestemd is de nationalisering van de bank, om die op korte of middellange termijn te verkopen. Dat is volgens een bron 'het beste scenario voor de Belgische staat en de belastingbetaler'.

Het is niet uitgesloten dat de gewesten - op termijn - ook in het kapitaal van Dexia Bank België stappen.

De federale regering legt vandaag haar plannen voor aan de Fransen. De stuurgroep van Dexia onder leiding van Hans D'Hondt vergadert met een Franse delegatie. Het valt niet uit te sluiten dat de regering de noodwet gebruikt om DBB te nationaliseren. Tijdens de vergadering wordt ook gesproken over de verdeelsleutel voor de waarborgen die België en Frankrijk willen toekennen voor de financieringsnoden van de groep.

Raad van bestuur

Woensdagnacht raakte via lekken in Frankrijk bekend dat er zaterdag een raad van bestuur is van Dexia in Parijs. De Tijd kreeg die informatie bevestigd en nu komt er ook een formele bevestiging van Dexia zelf. Dat gebeurt in een summier persbericht dat er komt op verzoek van de financieeltoezichthouder FSMA en dat in feite uitlegt waarom Dexia niet communiceert over Dexia Bank België.

'Op verzoek van de FSMA verduidelijkt Dexia dat het niet in kennis werd gesteld van een beslissing of van een ontwerp van beslissing over de scenario's omtrent de evolutie van de groep', aldus de tekst.

'Op zaterdag 8 oktober 2011 komt een raad van bestuur bijeen, die diverse opties in verband met de toekomst van de groep zal bestuderen. De groep zal haar verplichtingen inzake gereglementeerde informatie stipt blijven nakomen', besluit de tekst.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud