België en China onderhandelen over Fortis

©BELGA

De Belgische regering heeft rechtstreekse contacten met de Chinese overheid over de afwikkeling van de zaak-Fortis. De regering verkiest die contacten boven directe gesprekken met Ping An, omdat ze anders de indruk zou wekken één aandeelhouder te bevoordelen. Dat zegt minister van Financiën, Didier Reynders.

(tijd) - Reynders deed zijn uitspraken op een paneldebat naar aanleiding van twintig jaar Financiën bij het Ontbijt, een initiatief van De Tijd en Robert Half. Reynders zei tijdens het debat dat de overheidsinterventie bij Dexia en KBC makkelijker was verlopen dan bij Fortis omdat de regering er een duidelijke gesprekspartner had. 'Zowel bij KBC als bij Dexia wordt het kapitaal overheerst door enkele referentie-aandeelhouders, bij Fortis hadden we niemand om mee te praten', aldus Reynders.

Gevraagd waarom de regering dan niet met Ping An, met 5% van het kapitaal de grootste aandeelhouder van Fortis, praat, zei Reynders dat de regering dat niet kan. 'We zouden dan een van de minderheidsaandeelhouders bevoordelen en nemen dan juridische risico's. We praten over Fortis rechtstreeks met de Chinese overheid, ook recent nog.'

Compensatie

Reynders ging niet dieper in op de inhoud van de gesprekken, maar duidelijk is dat de Chinezen vooral aandringen op een soort van compensatie voor de geleden schade op de injectie van 2 miljard euro in Fortis. Daarnaast lijkt Ping An ook te hebben aangedrongen op de terugkeer van de verzekeringsactiviteiten in de beursgenoteerde holding en uitzicht op een toekomstig dividend.

Reynders herhaalde ook nog eens dat hij niet gewonnen is voor een stand alone van Fortis, de facto is dat een nationalisatie van de groep. 'België kan dat soort risico's niet blijven dragen en wie zegt dat als we dat voor Fortis doen de aandeelhouders van andere banken niet hetzelfde gaan doen. dat is niet houdbaar.'

Achter de schermen klinkt het ook dat de overheid zich vragen stelt bij haar rol als bankier mocht ze Fortis Bank blijvend controleren. 'Wat doe je als Opel straks een groot overbruggingskrediet nodig heeft en bij Fortis aanklopt? Kan de regering dan krediet toekennen, maar een overheidsgarantie weigeren of omgekeerd. We dreigen rechter en partij te worden, zegt een direct betrokkene. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud