Advertentie

Restwaarde Dexia onder nul

De restgroep Dexia, de beursgenoteerde financiële speler die in volle ontmanteling is, dook over 2011 11,6 miljard of bijna 6 euro per aandeel in het rood. Het dieprode cijfer doet het eigen vermogen - zeg maar het collectieve spaarpotje van de aandeelhouders - 2 miljard euro of 1 euro per aandeel onder nul belanden.

Het verlies van Dexia mag dan bijzonder groot zijn, een record voor een Bel20-bedrijf is het echter niet. Die twijfelachtige eer valt het vroegere Fortis te beurt dat als gevolg van zijn ontmanteling 2008 afsloot met een nettotekort van maar liefst 28 miljard euro.

Dit gezegd zijnde: de 15 pagina's persbericht en 52 slides bieden ruim voldoende hallucinante cijfers en ontnuchterende lectuur.

De teller van de uitzonderlijke verliezen, onder meer door de verkoop van Dexia Bank België, stond na negen maanden in 2011 al op 10,5 miljard euro. Daar kwam ongeveer 1 miljard extra verlies bij de verkoop van de Franse dochter DexMA. De uiteindelijke DexMA-factuur kwam uit op 984 miljoen euro.

Het verlies is in hoofdzaak toe te schrijven aan eenmalige lasten. Vooral de verkoop van Dexia Bank België woog op de cijfers, voor 4 miljard euro.

Griekenland

De verkoop van activa is goed voor een last van 2,6 miljard euro en de Griekse crisis haalt het resultaat 3,4 miljard euro naar beneden. Het gaat in het laatste geval om waardeverminderingen op staatspapier, maar ook op gelijkgestelde posities en verbonden afdekkingsderivaten.

Dexia houdt zijn Grieks papier nu nog voor 25 procent van de nominale waarde aan. Inclusief de Griekse last over de eerste negen maanden van het jaar bij Dexia Bank België loopt de factuur zelfs op tot 4,6 miljard euro.

Mede door Griekenland boekt Dexia zelfs op de voortgezette activiteiten een verlies van 6,4 miljard. Voor de beëindigde activiteiten is dat 5,2 miljard. Het persbericht brengt geen extra informatie aan over de nog lopende desinvesteringen, bijvoorbeeld van de DenizBank. Die Turkse bank is het enige resterende kroonjuweel. De verkoop van DenizBank tegen een stevige prijs is cruciaal om de kapitaalbuffer aan te sterken.

Eigen vermogen

Hoe cruciaal die versterking wel is, maken de jaarresultaten pijnlijk duidelijk. Want op dit ogenblik heeft de restbank geen enkele buffer tegen de onvermijdelijke toekomstige verliezen. Integendeel. Het eigen vermogen - zeg maar het 'spaarpotje van de aandeelhouders - is nu 2 miljard euro of 1 euro per aandeel negatief.

Wat het eigen vermogen aangaat focust het persbericht vooral op het 'kern' eigen vermogen dat in 2011 met meer dan de helft zakte tot 7,6 miljard euro of 3,89 euro per aandeel. Dat cijfer houdt echter geen rekening met de berg latente minwaarden op de enorme 'erfenisportefeuille'. Die minwaarden belopen op dit ogenblik 9,6 miljard euro.

De achilleshiel van Dexia, de nood aan kortetermijnfinanciering, is nog altijd een ijzingwekkende 88 miljard

Het persbericht vermeldt ook dat Dexia eind 2011 voor in totaal 31 miljard euro uitstaande leningen had bij de centrale banken. Dat is inclusief 18,7 miljard dure noodkredieten bij de Nationale Bank.

Die noodkredieten moeten normaal gezien binnenkort vervangen worden door waarborgen van de Belgische, Franse en Luxemburgse overheden. Dexia doet een opmerkelijke oproep tot clementie van de overheden met de vraag de vergoeding voor die waarborgen zo laag mogelijk te houden.

De vraag van 88 miljard

De waarborgen en/of noodkredieten zijn alleszins levensnoodzakelijk om de groep overeind te houden: de achilleshiel van Dexia, de financieringskloof, is nog altijd een ijzingwekkende 88 miljard euro groot. Dat is het bedrag dat Dexia moet zien te vinden om de kortlopende schulden te herfinancieren die op de eindvervaldag komen.

Die kloof is een erfenis van de hubris in de jaren 2000. Toen groeide een megalomaan Dexia uit tot het grootste hefboomfonds ter wereld. De groep financierde zich - toen - goedkoop op korte termijn en zet dat geld voor lange termijn vast in - toen - hoger renderende langetermijnkredieten en -obligaties. Bij de piek in 2008 bedroeg de financieringsnood op korte termijn zelfs 260 miljard euro.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud