Sofina-patriarch Yves Boël overleden

België is een machtige financier armer. Yves Boël, decennialang de drijvende kracht achter holding Sofina, is dinsdag overleden. Boël, die nog erevoorzitter was van Sofina en Henex, werd 84.

Yves Boël maakte deel uit van de machtige en steenrijke familie Boël, die via een huwelijkspolitiek en kruisbestuivingen met andere machtige adellijke families een sterke grip heeft op de Belgische industrie. Onder andere in Solvay, UCB en Sofina hebben de Boëls rechtstreeks of onrechtstreeks een dikke vinger in de pap te brokken.

Yves Boël was vooral bekend als de motor achter Sofina. Hij was er een indrukwekkende 55 jaar actief, waarvan hij verschillende decennia met de voorzittershamer zwaaide. Zijn prestatie daar laat zich best in cijfers vatten.

‘Toen Yves Boël in 1956 toetrad tot Sofina bedroegen de eigen middelen van Sofina 5 miljard Belgische frank (124 miljoen euro). Vandaag is dat 3,7 miljard euro’, zo wuifde Sofina vorig jaar de financier uit.

Boël stond bekend om zijn no- nonsenseaanpak. De algemene vergaderingen van Sofina duurden onder het bewind van de financier nooit langer dan 20 minuten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content