Sp.a en N-VA viseren Reynders

"De aandeelhouders hebben vandaag een moedige beslissing genomen. Ze hebben een rode kaart getrokken voor het mismanagement van de federale regering. Het is nu aan diezelfde regering om het voortbestaan van Fortis te garanderen en de spaarders en duizenden werknemers zekerheid te bieden." Dat zeggen sp.a-voorzitster Caroline Gennez en sp.a-Kamerfractieleider Peter Vanvelthoven in een eerste reactie op de afkeuring van de Fortis-deal door de aandeelhouders.

(belga) - Volgens Gennez hebben de aandeelhouders weerstaan aan de "zware druk" die de regering en met name minister van Financiën Didier Reynders heeft uitgeoefend om ja te stemmen. "De aandeelhouders hebben geoordeeld dat ze de belangrijkste bank van het land niet willen uitverkopen aan het buitenland. Ik hoop dat minister Reynders nu eindelijk de eer aan zichzelf houdt na het zoveelste bewijs van zijn falen", aldus Gennez.

Sp.a verwijt de regering dat ze het scenario van een zelfstandig Fortis nooit heeft onderzocht. "Nochtans blijkt dat Fortis wel degelijk grote overlevingskansen heeft. Dat vindt niet enkel de oppositie. Verschillende economen noemen de volledige nationalisering van Fortis door de Belgische staat een volwaardig alternatief", luidt het.

Volgens Peter Vanvelthoven staan de stabiliteit en continuïteit van de bank en de jobs van de werknemers nu voorop. "De belangrijkste opdracht voor de regering is nu om een zelfstandig Fortis uit te bouwen. Daarnaast moet ze een nieuw management op poten zetten dat toekomst biedt aan de duizenden spaarders en werknemers van Fortis", aldus Vanvelthoven.

N-VA

N-VA-fractieleider Jan Jambon vindt dat minister van Financiën Reynders ontslag moet nemen na het wegstemmen van de vernieuwde Fortis-deal door de aandeelhouders. Jambon wijst met een beschuldigende vinger naar de federale regering. Die heeft "geklungeld" in de aanpak van de financiële crisis en in het bijzonder van het dossier Fortis.

"Voor de staatsfinanciën kan dit dramatische gevolgen hebben. Het wordt dringend tijd dat minister van Financiën Reynders eindelijk zijn conclusies trekt en onmiddellijk ontslag neemt. Samen met ex-premier Leterme is hij immers de hoofdverantwoordelijke voor het hele Fortis-debacle", klinkt het scherp.

Volgens Jambon zal nu de de gewone burger "financieel moeten opdraaien voor de fouten van Didier Reynders". "Voor de N-VA is dat onaanvaardbaar. Wij eisen dan ook het onmiddellijke ontslag van minister Reynders", besluit Jambon. Ook sp.a dringt aan op het ontslag van Reynders.

Jambon betreurt dat de kritiek van N-VA de voorbije weken en maanden altijd is "weggewuifd". "Telkens werd onze kritiek hooghartig weggewuifd. De federale regering weigerde de optie van een nationalisering van Fortis te onderzoeken, omdat ze te koppig was om toe te geven dat ze dit dossier totaal fout en onrechtmatig had aangepakt. Verschillende economen traden ons toen bij, maar ook naar hen werd er toen niet geluisterd", zegt Jambon.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud