Spaanse 'bad bank' staat op de rails

Weldra verhuizen de toxische activa op de balans van Bankia naar de Spaanse 'bad bank' (Foto: EPA) ©EPA

De Spaanse 'bad bank' is uit de startblokken geschoten. Om het vehikel op de rails te zetten deed de Spaanse regering niet alleen een beroep op het noodfonds voor de financiële instellingen, ook vijf privébanken deden een duit in het zakje.

De zogenaamde Sociedad de Gestión de Activos Procedentes de la Reestructuración Bancaria, kortweg Sareb, is operationeel. De lettersoep die de Spaanse 'bad bank' herbergt, kon op de rails gezet worden nadat het noodfonds voor de Spaanse financiële instellingen (FROB) en vijf privébanken het vehikel donderdag van het nodige startkapitaal hadden voorzien.

De FROB pompte 397 miljoen euro in Sareb. Santander, CaixaBank, Sabadell, Popular en Kutxabank brachten samen 430 miljoen euro in de 'bad bank' in. De gezonde privébanken doen dat op vrijwillige basis. De grote afwezige in het rijtje is BBVA.

Fase

Met de storting van 827 miljoen euro aan kapitaal in de Sareb is de weg vrijgemaakt voor de volgende fase in de redding van de Spaanse banksector. Nog voor eind dit jaar brengen de vier genationaliseerde Spaanse banken - Bankia, Novagalicia, Banco de Valencia en CatalunyaCaixa - voor 44 miljard euro aan toxische activa in de 'bad bank' in.

Zodra die etappe afgerond is, gaan de FROB en de vijf privébanken ondergeschikte schuld kopen om de 'bad bank' verder te spijzen. Als alles volgens planning verloopt, ontvouwt die fase zich volgende week.

Tijdens die etappe zouden ook Bankinter, Ibercaja, Unicaja, Barclays, Deutsche Bank, een reeks Spaanse verzekeraars en het investeringsfonds KKR een duit in het zakje doen.

Na die operaties moet de Sareb op 31 december 2012 over 3,8 miljard euro eigen middelen beschikken. Van dat bedrag komt 1,824 miljard euro van de FROB.

Kapitaalverhoging

Daarmee is de kous niet af. Tijdens de eerste drie maanden van 2013 volgt immers een kapitaalverhoging zodat de Sareb tegen april 2013 over 5 miljard euro aan eigen middelen beschikt.

Die tweede kapitaalronde, waaraan de FROB en de privé-instellingen opnieuw meedoen, is nodig omdat nog een reeks Spaanse banken langs de kassa gaat passeren bij de overheid om het hoofd boven water te kunnen houden. Het gaat onder meer om BMN, waarvan Caja Murcia deel uitmaakt, en Caja España-Duero.

Op de balansen van die nog te redden banken staat naar schatting voor 30 miljard euro aan toxische activa. Die verdwijnen volgend jaar ook in de 'bad bank'.

Levensduur

De Sareb heeft een levensduur van 15 jaar. Als alles volgens planning verloopt, heeft de 'bad bank' na vijf jaar 35 procent van de toxische activa verkocht. Na tien jaar moet 74 procent van de portefeuille de deur uit zijn; na 12 jaar 85 procent.

De Spaanse minister van Economie, Luis de Guindos, maakte zich de afgelopen weken sterk dat de Sareb rendabel zal zijn. Hij houdt er wel rekening mee dat het vehikel tijdens de eerste jaren met verlies zal draaien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud