Overheden pompen 11,2 miljard euro in Fortis

De Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos, premier Yves Leterme, minister van Financiën Didier Reynders en Fortis-CEO Filip Dierckx - Foto LVA

De regeringen van België, Nederland en Luxemburg nationaliseren Fortis gedeeltelijk. In totaal injecteren de overheden van de Benelux 11,2 miljard euro in de bank-verzekeraar. Voorzitter Maurice Lippens neemt ontslag.

(tijd) - De Belgische regering pompt 4,7 miljard euro in Fortis Bank België, Luxemburg pompt 2,5 miljard euro in Fortis Bank Luxemburg en Nederland pompt 4 miljard euro in Fortis Bank Nederland. Dat hebben de Belgische en Nederlandse regering en de Fortis-top bekendgemaakt. Elke partij neem een belang van 49 procent in de Fortis Bank van zijn land.

Over het lot van ABN AMRO is geen akkoord. Het zal in de komende weken worden verkocht. Het Nederlandse ING zou daarvoor de grootste kandidaat zijn.

Voor de verzekeringsafdeling van Fortis verandert er niets, net als voor de beursgenoteerde onderneming Fortis. De ingreep van de overheden richt zich dus enkel op de spaarders.

Kladversie

Eerder lekten al details van het reddingsplan van Fortis uit, nadat fotografen beelden konden schieten van een nota die Fortis-topman Filip Dierckx in de hand had en die werd gefotografeerd toen hij binnenging op de Wetstraat 16. Op het blad staat ook de volgende melding in het Engels: 'Structured credit portofolio written down by xxx billion'.

In een persbericht bevestigen de bank-verzekeraar en de regeringen van de Benelux dat voorzitter Maurice Lippens ontslag neemt. 'Zijn opvolger zal in overleg met de Belgische regering buiten de onderneming worden gezocht.' 

'Daarnaast zal de samenstelling van de raden van bestuur van de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse banken worden herzien om een betekenisvolle aanwezigheid van leden die benoemd zijn door elk van de respectieve regeringen te verzekeren', zo staat te lezen.

Stroeve onderhandelingen

Zondag praatte de Fortis-top nog met ING en BNP Paribas. Van hen zou de Franse groep de beste kaarten hebben. ING had vooral interesse voor de activiteiten van ABN AMRO in Nederland - al zou dat mogelijk op mededingingsproblemen stoten. BNP Paribas mikte op de Belgische en de resterende activiteiten. Maar de onderhandelinen verliepen stroef. En de prijs die werd voorgesteld, 1,6 euro per aandeel Fortis, zou voor de bank-verzekeraar en de overheid te laag geligd hebben. 'Alle lasten en risico's op de overheid afwentelen kan niet', zei een bron.

Naarmate het uur zondag vorderde, werd het scenario van een - tijdelijke - nationalisering van Fortis of van één van zijn onderdelen steeds meer plausibel. Mogelijk is dit een tussenstap voor een verdere verkoop (van onderdelen) van de bank-verzekeraar. 'Een nationalisering zou alvast niet voor de lange termijn zijn', aldus een waarnemer.

FPIM

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), de holdingmaatschappij van de federale staat, is van bij den beginne betrokken bij de gesprekken met overnamekandidaten, toezichthouders, centrale bankiers, enz. Ze speelt bij de nationalisering een centrale rol.

Een nationalisering is een ongewone en zeer ingrijpende operatie, maar ze kan de spaarders van de bankverzekeraar wel geruststellen dat hun spaargeld in veiligheid is. 

Trichet

Er werd zondag druk overleg gepleegd rond het dossier. Filip Dierckx, de nieuwe CEO van Fortis, kwam rond halfacht aangekomen op de Wetstraat 16. Daarvoor was ook ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet aanwezig. Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank, zijn Nederlandse evenknie Nout Wellink en Wouter Bos, de Nederlandse minister van Financiën, tekenden ook present.

Er is zondag ook overleg geweest met Neelie Kroes, de Europese commissaris voor Mededinging. Didier Reynders liet zondagmiddag verstaan dat ook de Franse regering - als voorzitter van de Europese Unie - betrokken werd.

PBL/MS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud