Arco-aandeel geniet dezelfde bescherming als spaarboekje

Francine Swiggers, de topvrouw van Arco ©Saskia Vanderstichele

De vennoten van Arcopar en Arcofin mogen op beide oren slapen. Hun aandeel in het kapitaal van Arco, de derde grootste aandeelhouder van Dexia, wordt voortaan even goed beschermd als het geld op spaarboekjes en in tak21-levensverzekeringen. Het Beschermingsfonds voor deposito's en financiële instrumenten en de Deposito- en Consignatiekas zullen daarvoor instaan.

'Arco betaalt een eerste bijdrage van 0,10 procent op het verzekerde kapitaal om te mogen instappen, en vanaf dan jaarlijks een bijdrage zoals de banken en de levensverzekeraars van 0,15 procent', zegt Alexandre De Geest, adviseur van de minister van Financiën, Didier Reynders. De vennoten krijgen bij een eventuele uitstap (enkel mogelijk tussen 1 april en 30 september van elk jaar) hun volledige inleg terug.

Eerste minister Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders lieten vannacht, bij de aankondiging van de redding van Dexia, weten dat de koning zondagavond een koninklijk besluit ondertekende dat een staatswaarborg voor coöperatieven zoals Arco mogelijk maakt. Die mogelijkheid was in april 2009 in de wet voorzien. Sindsdien was er echter geen werk meer van gemaakt.

Voor verdere details over de garantie verwijst De Geest ons door naar de Deposito en Consignatiekas. Maar daar blijken ze voorlopig nog niet op de hoogte, ook het Beschermingsfonds voor deposito's en financiële instrumenten weet van niets. Er is ook weinig haast bij, want de vennoten van Arcopar en Arcofin kunnen ten vroegste op 1 april hun deel van het kapitaal terug vragen.

Er zijn zo'n 800.000 Arco-vennoten in ons land. Er was in aanloop naar de redding heel wat heisa ontstaan over het statuut van de Arco-vennoot. Volgens Arco was er een wettelijke regeling die de investeerders in een Arco-aandeel beschermde middels een staatswaarborg. Op het kabinet van Reynders wilde men dat vorige week niet bevestigen.

Arco heeft flink wat Dexia aandelen in de boeken aan een koers van net geen 10 euro per aandeel. Arco hield zelf altijd vol dat de staat haar belofte zou nakomen om zijn vennoten te beschermen. De coöperatieve holding heeft gelijk gekregen. Wellicht heeft de regering ervoor geopteerd om een premie te eisen van Arco om de kritiek te pareren, als zou zij de Dexia-aandeelhouders niet op gelijke voet behandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud