Staking legt tal van bedrijven lam

De nationale staking voor meer koopkracht heeft grote gevolgen. De Antwerpse haven ligt zo goed als lam, evenals het openbaar vervoer.

(belga/tijd) - Een kort overzicht van de stakingsacties en de gevolgen ervan:

In de haven van Antwerpen blokkeerden de vakbonden op drie plaatsen de Scheldelaan, de hoofdverkeersader. De actie verhinderde de ochtendploegen het werk te bereiken en leverden ook ernstige hinder op voor de dagploegen. Ondertussen is de verkeerssituatie genormaliseerd. De Antwerpse petrochemie ligt, zoals aangekondigd, nagenoeg lam. De installaties draaien wel en ook de veiligheid blijft gegarandeerd. De haven van Zeebrugge ondervindt voorlopig geen hinder van de actiedag.

Bij bedrijven als Agfa-Gevaert, D'Ieteren en Borealis wordt eveneens gestaakt.

Aan de kerncentrale in Doel hebben de vakbonden maandagochtend een vertragingsactie gehouden, waarbij de dagploeg met mondjesmaat werd binnengelaten. De centrale is wel de hele tijd normaal blijven draaien.

Er rijden maandag bijna geen bussen en trams van De Lijn. Ook het spoorverkeer ligt bijna volledig stil. In Vlaanderen rijden wel enkele lokale treinen. In Brussel ligt de Noord-Zuid-verbinding volledig plat. Dat heeft tot gevolg dat er tijdens de maandagochtendspits op de Belgische autowegen bijna 300 kilometer file stond.

Zoals aangekondigd wordt er maandag in het kader van de nationale actiedag ook gestaakt bij Audi Brussels. Aan de ingang van de Brusselse autofabriek staat een stakingspost. Audi Brussels is de enige autofabriek die deelneemt aan de actie. Bij Ford in Genk was men niet van plan te staken. Bij General Motors in Antwerpen en Volvo in Gent waren economische werkloosheidsdagen gepland.

De vakbonden van de openbare omroep VRT steunen de nationale actiedag voor meer koopkracht. Daarom worden de radioprogramma's van de VRT kort onderbroken.

De werking van de Post verschilt erg van regio tot regio. In Luik en Luxemburg zou minder dan 50 procent van de post- en krantenrondes worden voltooid, terwijl in West- en Oost-Vlaanderen 96 procent van de post wordt bezorgd. 98 procent van de postkantoren is geopend, volgens een woordvoerder van de Post.

Ook in een heel aantal kinderdagverblijven wordt niet gewerkt. Zo is in Gent maar één kinderdagverblijf werkzaam op maandag. In het onderwijs wordt de staking volgens de vakbonden in Antwerpen en Gent 'goed opgevolgd', terwijl het elders beperkt blijft tot militanten.

In onder andere Leuven en Mechelen zijn er betogingen aan de gang.

Volgens Fedis blijven alle warenhuizen vandaag open.

Reactie Voka

Volgens werkgeversorganisatie Voka wilden de werknemers maandag wel werken, maar deden de vakbonden aan 'sociale chantage' door wegblokkades op te richten. Directeur-generaal Luc Luwel roept minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en Antwerps burgemeester Patrick Janssens op 'om op te treden tegen deze vorm van staking die meer weg heeft van chantage dan van een vakbondsactie'.

Voka was eveneens niet te spreken over het feit dat betogers het gebouw van de organisatie met eieren bekogelde. 'Partners gooien geen eieren naar mekaar alvorens ze samen aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Wij dachten dat we onze sociale 'partners' over de vloer gingen krijgen om te praten en hadden koffie en taart klaarstaan. Betogen voor meer koopkracht en dan massa's eieren en andere rotzooi naar ons gooien. Begrijpe wie het kan', zei algemeen directeur van Voka-Limburg Johan Leten.

KL/BS

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud