Advertentie

Swiggers nieuw mandaat bij Nationale Bank

Francine Swiggers. ©BELGA

Francine Swiggers krijgt eind mei een nieuw mandaat als censor van de Nationale Bank. De voordracht is opmerkelijk, want Swiggers is als voormalige topvrouw van Arco en voormalige bestuurder van Dexia niet onomstreden.

Het voorstel om de mandaten van vier censoren en drie regenten te hernieuwen, staat in de oproeping van de algemene vergadering, die vrijdag is gepubliceerd. De censoren van de Nationale Bank zien toe op de voorbereiding en uitvoering van het budget van de Nationale Bank. Ze vormen samen het auditcomité van de Nationale Bank.

Swiggers was bestuurder van Dexia en vertegenwoordigde Arco, dat een belangrijke aandeelhouder was van de bank. Arco is de financiële holding van de christelijke arbeidersbeweging ACW. Ze heeft net als de andere bestuurders de problemen van Dexia niet zien aankomen. De val van Dexia leidde tot de ondergang van Arco, dat wordt vereffend.

Swiggers is nu vereffenaar van Arco. De vereffenaars hebben gevraagd de in 2008 door de federale regering toegezegde staatswaarborg te activeren. Die staatswaarborg is erg omstreden, omdat de coöperanten van Arco zouden worden vergoed en de andere aandeelhouders van Dexia niet.

Het Grondwettelijk Hof besliste donderdag geen uitspraak te doen over die staatswaarborg. Daardoor wordt dit dossier over de verkiezingen getild.

Niet alleen het mandaat van Swiggers wordt verlengd. Er wordt ook voorgesteld de censoren Michel Moll, Jan Vercamst en Jean Eylenbosch en de regenten Didier Matray, Karel Van Eetvelt en Jean-François Cats een nieuw mandaat te geven. De regentenraad is het equivalent van de raad van bestuur.

Ook de verlening van het mandaat van Moll valt op. Moll moest vorig jaar ontslag nemen als voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom, omdat hij eveneens consultant was voor het Chinese telecombedrijf Huawei.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud