Tobintaks bedreigt Dexia

©Photo News

Indien de tobintaks op financiële transacties ongewijzigd wordt doorgevoerd, kost dat Dexia dit jaar zeker 700 miljoen euro en dat kan de restbank niet absorberen. Die waarschuwing uitten voorzitter Robert de Metz en CEO Karel De Boeck woensdag op een persconferentie na de algemene vergadering van de groep.

Elf Europese landen, waaronder België, hebben plannen om een taks op financiële transacties in te voeren. Die moet onder meer speculatie op de markten tegengaan. Maar het wordt almaar duidelijker dat die taks de financiële sector bijzonder veel geld zal kosten indien wordt uitgevoerd wat nu op tafel ligt. En dat er ook effecten zijn op financiële transacties die niets met speculatie te maken hebben. 

De Nationale Bank berekende al dat de taks de vier Belgische grootbanken 8,4 miljard euro kan kosten. Maar ook de restbank Dexia wordt getroffen, zei Karel De Boeck eerder al.

Dat komt omdat Dexia veel werkt met repo's. Dat zijn contracten waarbij twee financiële spelers effecten aan elkaar verkopen en weer terugkopen, een vaak gebruikte techniek in de sector om bijvoorbeeld renterisico's in te dekken.

Belfius

Woensdag plakten hij en de Metz ook cijfers op het effect. 'Gebaseerd op onze activiteiten van vorig jaar zou de taks zoals hij nu voorligt ons 574 miljoen euro kosten' zei de Metz. 'Dat kunnen we niet absorberen. Indien we onze repoplannen voor dit jaar uitvoeren gaat het eerder om 700 miljoen en zelfs meer.' 

Tegelijk gaf de Metz toe te denken dat de taks 'niet in zijn huidige configuratie zal worden gestemd'' De Boeck erkende dat het een bedreiging inhoudt voor Dexia. 'Ik kan nog zo goed mijn best doen als ik wil, maar dat kunnen we niet houden.' 

Dexia is voor 95 procent in handen van de Belgische en de Franse staat. Indien de tobintaks de groep onderuithaalt zal dat beide landen veel meer kosten dan de heffing kan opleveren. 

De Boeck is niet de enige 'Dexia--erfgenaam' die de alarmbel luidt over de tobintaks. Eerder deed Belfius, de staatsbank die uit Dexia werd gelicht, bij monde van voorzitter Alfred Bouckaert hetzelfde. In beide gevallen klinkt het dat de overheid met de tobintaks vooral in eigen vlees snijdt.

Plan

De taks kan dus een stoorzender betekenen voor het uitdoofplan voor de komende jaren dat De Boeck en zijn team opstelden. De Boeck noemde het woensdag 'een robuust plan, waar ongelooflijk veel werk in gekropen is, maar een onzeker plan'. 'Zo kan niemand er zeker van zijn dat de kapitaalverhoging van eind vorig jaar de laatste is.'  

Het doel van het plan is om Dexia langzaam uit de gevarenzone te halen en nieuwe averij voor de overheid te vermijden. 'We willen onze verliezen elk jaar halveren. Er wordt verschrikkelijk hard aan Dexia gewerkt.'  

De algemene vergadering, die door opvallend minder aandeelhouders dan andere jaren bijgewoond werd, keurde alle agendapunten met een ruime meerderheid goed.

 

 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content