Topman ING België gaat ING Groep leiden

Ralph Hamers (foto: Photo News). ©Photo News

Ralph Hamers, de CEO van ING België, wordt op 1 oktober de nieuwe topman van ING Groep. Dat heeft het bedrijf vrijdagochtend bevestigd, na een artikel in die zin in het Financieele Dagblad. De 46-jarige Hamers staat nog maar twee jaar aan het hoofd van ING België en wordt de jongste CEO ooit van ING. Wie hem in België opvolgt is nog niet bekend.

Een jonge wolf die het nog ver zal schoppen in het bedrijfsleven. Zo werd Ralph Hamers de voorbije jaren wel eens omschreven. Die voorspelling komt nu uit. Want de 46-jarige bankier, die sinds begin 2011 aan het hoofd staat van ING België, zal op 1 oktober Jan Hommen opvolgen als CEO van ING Groep en dus serieus promotie maken.

Hommen staat sinds 2009 aan het roer van ING. Hij kwam terug uit pensioen en belandde op de stoel van de Belg Michel Tilmant die ING zichzelf had doen voorbijlopen in de jaren voor de crisis. Tussenpaus Hommen is bijna 70 en bovendien loopt zijn termijn af. De raad van bestuur van ING was dan ook al een tijdje bezig een opvolger te zoeken.

Met Hamers sturen de bestuurders een duidelijk signaal uit. Want met zijn 46 wordt hij de jongste directievoorzitter in de geschiedenis van ING. Tegelijk passeren ze de andere directieleden van het concern. Daarmee kiezen ze duidelijk iemand die geen erfenis uit het crisisverleden van ING met zich meesleept. En toch een Nederlander is. Volgens het Financieele Dagblad had een Nederlander de voorkeur van de ING-top, onder meer omdat buitenlanders financieel niet haalbaar zijn en er nog staatssteun moet worden terugbetaald.

General Motors

Meegenomen is dat Hamers ING door en door kent. De topmanager, die afkomstig is uit Simpelveld in Nederlands Limburg, is al sinds 1991 aan de slag bij ING en bekleedde er in Nederland en Oost-Europa een klein dozijn verschillende functies. Hij begon zijn carrière als onderzoeker aan de universiteit van Tilburg en was zelfs even aan de slag voor General Motors in Antwerpen. Van opleiding is hij econometrist.

Hamers weet van aanpakken. Dat heeft hij bewezen bij ING in ons land en dat zal hij ook moeten doen aan het hoofd van het concern. De voorbije maanden was het aantal veranderingsplannen bij de vierde grootste bank van het land nog moeilijk bij te houden. Hij liet zich vooral opmerken door het voornemen om 1.000 banen te schrappen en bijna 40 bankkantoren te sluiten.

De vader van een tweeling komt minzaam over, maar heeft niettemin de reputatie vrij stevig te managen. Zo getuigen de vakbonden dat er bij de bank de voorbije maanden sneller wordt overgegaan tot ontslag dan vroeger. Hamers vindt het belangrijk dat teams hecht opereren. ‘Binnen het team kunnen er meningsverschillen zijn, maar als er eenmaal een besluit is genomen moet die naar buiten toe door iedereen worden gedragen.’ De voorbeeldfunctie van topmanagement is voor hem onmiskenbaar: ‘We moeten voorgaan in voorbeeldgedrag.’ Hij vindt verder dat mensen van hem vertrouwen krijgen en dat niet eerst hoeven te verdienen.

Meegenomen is ook dat hij in Nederland geen Frans meer zal nodig hebben. Want dat kreeg hij in ons land niet echt onder de knie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content