Tweede bank IJsland genationaliseerd

Landsbanki, de tweede grootste bank van IJsland, komt in overheidshanden. Daarmee is een nieuwe dominosteen in het financiële landschap door de kredietcrisis omgevallen. Vorige week werd Glitnirbank, een andere IJslandse bank, al genationaliseerd.

(tijd) - De directie van de bank is de laan uitgestuurd. Volgens de IJslandse centrale bank zou Rusland een kredietlijn van 4 miljard euro klaar hebben om de failliete bank te herfinancieren.

Vanmorgen kregen 300.000 Britten al te horen dat ze geen geld van hun internetrekeningen bij Icesave, de internetbank van Landsbanki, konden afhalen.

Eerder had de eerste minister Haarde van het eiland al verklaard dat er van overheidswege volledige spaargarantie is. De activiteiten, kantoren, call centers en internetoperaties van Landsbanki worden gewoon verdergezet. De handel in het aandeel op de beurs van Reykjavik is inmiddels wel opgeschort, in afwachting van verdere details.

Ook in ons land is een IJslandse bank actief. Kaupthing is hier actief met de internetspaarrekening Kaupthing Edge. Dit weekend stelde de groep dat ze nog steeds gezond is.

Het spaargeld op die rekeningen valt bovendien niet onder de Belgische beschermingsregels. Kaupthing werkt hier via een Luxemburgse dochter. De bescherming onder de Luxemburgse wetten is echter gelijkaardig als de Belgische, namelijk de garantie op de volledige terugbetaling van de eerste 20.000 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud