Votron doorbreekt het stilzwijgen

Jean-Paul Votron (foot: HH) ©Roger Cremers/Hollandse Hoogte

'Ik heb nooit iemand bedrogen, ben altijd eerlijk geweest en heb nooit gelogen. Alles wat ik gedaan heb, heb ik gedaan in het belang van de aandeelhouders en het bedrijf.' Dat zegt Jean-Paul Votron in een interview met De Tijd, het eerste gesprek na zijn vertrek bij Fortis in juli 2008. Votron is verrast en ontgoocheld door de uitspraak van de rechtbank van Utrecht over Fortis eerder deze week. 'Het is tijd dat ik spreek.'

Ruim drie jaar na de ondergang van de Belgisch-Nederlandse financiële groep oordeelde een rechter in Utrecht woensdag dat Votron en ex-financieel directeur Gilbert Mittler in het voorjaar van 2008 de beleggers hebben misleid door de kapitaalpositie van Fortis rooskleuriger voor te stellen dan die in werkelijkheid was en dat ze onjuiste en misleidende informatie hadden bekendgemaakt.

Votron, die zich met zijn advocaten beraadt over een eventueel beroep, is niet te spreken over de uitspraak. 'Het expertenrapport waarop de rechtbank zich baseert heeft geen legitimiteit en is tendentieus', vindt hij.

De ex-bankier is van oordeel dat het onderzoek van de experts intimiderend en subjectief was. 'Bovendien wilden ze absoluut 'iets' vinden om een verhaal te vertellen, terwijl de uitkomst van dat verhaal al bekend was - 'outcome bias', heet zoiets in het Engels.'

'De rechten van de verdediging zijn niet gerespecteerd (...) Ik vind dat erg', vervolgt Votron, die nu onder meer colleges geeft aan de universiteit van Cambridge.

Lees zaterdag het volledige interview met Jean-Paul Votron in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud