Votron verlaat Fortis, Verwilst tijdelijke opvolger

©Photo News

Jean-Paul Votron stapt op als gedelegeerd bestuurder bij Fortis. Dat heeft de bank-verzekeraar vrijdagavond bevestigd in een persbericht. Herman Verwilst, momenteel de tweede man bij Fortis, zal Votron opvolgen.

Foto: Jean-Paul Votron.

(tijd) - Votrons positie als gedelegeerd bestuurder kwam in het gedrang nadat Fortis zich eind juni verplicht zag een nieuwe kapitaalverhoging door te voeren om zijn solvabiliteit op te krikken. Als gevolg van die operatie, samen met de aanpassing van het dividendbeleid, was het aandeel Fortis gekelderd. Bij beleggers werd de kritiek op het Fortis-management steeds luider.

De raad van bestuur van Fortis was sinds deze ochtend samen om de 'publieke reactie' op de crisis te bespreken. 'In gemeenschappelijk overleg en in het belang van de groep' werd tijdens die raad beslist een einde te stellen aan Votrons mandaat als gedelegeerd bestuurder. De 58-jarige Votron stond sinds 2004 aan het roer van Fortis.

In het persbericht wordt wel benadrukt dat de raad steeds 'in vertrouwen en op solidaire wijze' de plannen heeft gesteund die Votron als topman heeft voorgesteld. 'Daarbij kan worden verwezen naar onder meer de overname van ABN AMRO en het recente solvabiliteitsplan,' klinkt het.

Voor het beëindigen van het contract krijgt Votron nu een ontslagvergoeding die gelijkstaat aan 1 jaar basissalaris. Dat komt neer op een bedrag van 1,3 miljoen euro.

Herman Verwilst (60), momenteel het nummer twee bij Fortis en tevens lid van de raad van bestuur, zal nu Votrons plaats innnemen aan het hoofd van de bank-verzekeraar. Daarmee hebben de Fortis-bestuurders voor een tijdelijke oplossing gekozen. In een persbericht geeft Fortis nog mee binnen en buiten het bedrijf op zoek te zijn naar een toekomstige opvolger voor Verwilst. Hoelang die zoektocht zal duren werd niet gezegd.

Aandeelhouders

Of Votrons vertrek voldoende zal zijn om de misnoegde Fortis-aandeelhouders te paaien is een andere vraag. Zo eisten Deminor en Test-Aankoop donderdag nog de oprichting van een nieuw comité voor deugdelijk bestuur binnen de raad van bestuur en een vroegere publicatie van de halfjaarcijfers.

De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dreigde ook met juridische acties als het geen antwoord kreeg op een aantal vragen over de gang van zaken bij de bank. In een eerste reactie zegt de organisatie nog steeds op haar honger te blijven zitten. Het persbericht dat Fortis vrijdag de wereld instuurde roept veel vragen op, klinkt het. Bovendien blijft Fortis-voorzitter Maurice Lippens nog steeds op post, terwijl de VEB zijn ontslag blijft eisen. De VEB wil verder nog altijd dat Fortis een buitengewone aandeelhoudersvergadering organiseert voor een vertrouwensstemming over het management.

PS/MS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content