Waardeschommelingen spelen in Brederodes voordeel

Pierre van der Mersch, voorzitter van Brederode (Foto Thierry du Bois) ©Thierry du Bois

Brederode, de investeringsmaatschappij van Pierre van der Mersch, heeft in de eerste zes maanden van het jaar beduidend meer winst geboekt. Niet de ontvangen dividenden zijn daarvoor verantwoordelijk, wel schommelingen in de waarde van de portefeuille.

De nettowinst over het eerste halfjaar bedraagt 62,5 miljoen euro tegen 34,4 miljoen een jaar eerder. Brederode ontving iets minder dividenden (14,7 miljoen euro) als een jaar eerder (bijna 16 miljoen euro), maar de waarde van de portefeuille evolueerde wel in gunstige zin.

De investeringen in aandelen leverden een meerwaarde op van 6,3 miljoen euro, waar zij een jaar eerder een negatieve impact van 8 miljoen euro hadden. Het grootste effect komt echter van de ‘private equity’, de participaties in niet-beursgenoteerde bedrijven. Die leverden een meerwaarde van 45 miljoen euro op, aanzienlijk meer dan in het eerste halfjaar van 2011 (28,7 miljoen euro).

Op 30 juni bedroeg het eigen vermogen van Brederode 33,35 euro per aandeel (tegen 31,59 euro eind december 2011 en 30,31 euro op 30 juni 2011). Aangezien de beurskoers op de laatste handelsdag van juni 20,10 euro was, noteerde het aandeel toen met een discount van 39,7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud