Advertentie

Waarom kan holding überhaupt nog voortdoen?

Een negatief eigen vermogen van 1 euro per aandeel. Logisch gezien rijst dan de vraag of de holding überhaupt nog kan voortdoen? Strikt juridisch luidt het antwoord 'ja'.

Bij Dexia is het collectief spaarpotje van de aandeelhouders na de monsterverliezen over 2011 meer dan uitgewist: het eigen vermogen is nu minus 1 euro per aandeel.

Een evidente vraag is dan natuurlijk of het bedrijf zonder enige buffer überhaupt voort kan doen. Strikt juridisch is het antwoord 'ja'. Volgens de Europese IFRS-boekhoudnormen is het eigen vermogen weliswaar 2 miljard euro in het rood.

Maar volgens een bron is het maatschappelijk kapitaal van de N.V. Dexia volgens de Belgische boekhoudnormen wél nog positief. En dus is tot nader order de 'alarmbel' die artikel 633 van de Belgische vennootschapswetgeving voorziet nog niet van toepassing.

Dat artikel bepaalt dat een bedrijf een buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAV) bijeen moet roepen van zodra de netto-actiefwaarde (het eigen vermogen dus) minder dan de helft van het maatschappelijk kapitaal bedraagt. Op die BAV moeten de aandeelhouders dan over het voortbestaan van de vennootschap beslissen.

Overbodig

Tot nader order moeten aandeelhouders het dus met de 'gewone' aandeelhoudersvergadering van 9 mei stellen. En die zal ongetwijfeld ook over de toekomst - of beter het gebrek daaraan - gaan, al is dat dus niet strikt juridisch vereist.

In het persbericht laat Dexia trouwens weten dat de raad van bestuur die 9de mei zal voorstellen geen dividend uit te keren. Meteen ook de meest overbodige passage in de 15 pagina's.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud