ArcelorMittal sluit vestiging in Mechelen

ArcelorMittal kondigde vandaag de intentie aan om de activiteiten van ArcelorMittal SSC Benelux stop te zetten op de site van Mechelen. Het gaat om een relatief klein 'steelservice center' dat vlakke staalproducten maakt zoals behuizingen voor machines. Er werken 42 mensen.

'De directie ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat de economische crisis voor een belangrijke daling in de vraag naar vlakke staalproducten zorgt en elk teken van herstel momenteel ontbreekt', zo meldt ArcelorMittal SSC Benelux in een kort persbericht. Het bedrijf is een onderdeel van de distributiepoot van ArcelorMittal.

De informatie- en consultatieprocedure is gestart. De directie stelt een open en constructieve dialoog met de werknemersorganisaties na te streven om de sociale impact van haar plan tot een minimum te beperken. Er zijn 29 arbeiders en 13 bedienden.

'Vorig jaar verwerkten we in Mechelen nog 40.000 ton staal. De productie wordt nu verdeeld over andere vestigingen, waaronder die in Geel', zegt woordvoerder Frederik Vanvolsem. Hij wil nog niet gezegd hebben dat er werknemers uit Mechelen kunnen overstappen naar, bijvoorbeeld, Geel. 'Dat zal moeten blijken tijdens de onderhandelingen.'

Luik

ArcelorMittal voert al dan niet tijdelijke sluitingen door in heel Europa als reactie op de slabakkende vraag door de moeilijke economische context. Midden deze zomer besliste het ook al om de zogenaamde 'warme lijn' in Luik definitief te sluiten, nadat de hoogovens er al een hele tijd 'tijdelijk' stil lagen. Bij die sluiting zijn bijna 800 mensen betrokken.

Er circuleren daarnaast al wekenlang geruchten over een nieuw besparingsplan 'Leap' dat vooral de bedienden zou treffen in de ondersteunende diensten. Er wordt gevreesd dat er honderden banen van bedienden en kaderleden verloren gaan in ons land, maar duidelijkheid over dat plan blijft uit. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect