Advertentie

Bekaert: 'Die 7 procent marge is geen fetisj'

Bert De Graeve gaat ervan uit dat Bekaert in 2013 weer winstgevend is. (Foto: Photo News) ©Photo News

Bekaert dook als gevolg van de crisis in de zaagdraadpoot en zware herstructureringen over boekjaar 2012 bijna 200 miljoen euro in het rood. Maar ook zonder de uitzonderlijke lasten halveerde de winstmarge ruim, in Azië was er in de tweede jaarhelft ternauwernood break-even. 'Door overcapaciteit is de margedruk immens', zegt CEO Bert De Graeve.

De staaltechnologiegroep Bekaert dook over boekjaar 2012 195 miljoen euro of 3,30 euro per aandeel in het rood. Het verlies is bijna het spiegelbeeld van de 193 miljoen euro of 3,27 euro per aandeel winst over boekjaar 2011.

Het dieprode cijfer is vooral het gevolg van de ingrijpende herstructurering die de groep doorvoert, in reactie op de implosie van de ooit extreem lucratieve zaagdraadpoot en de kwakkelende wereldeconomie.

Winstmarges Bekaert tweede (en eerste) jaarhelft

  • Latijns Amerika 8,4% (7,2%)
  • Europa 5,5% (6,4%)
  • Noord-Amerika 2,9% (6,1%)
  • Azië 0,4% (7,4%)

Maar ook los van de vele uitzonderlijke kosten, zakt de onderliggende rendabiliteit fors. De recurrente bedrijfswinst (rebit) zakt bijna 60 procent, van 281 naar 118 miljoen euro. De winstmarge tuimelde van 8,4 naar 3,4 procent, minder dan de helft van de 7 procent die de groep tegen 2014 ambieert. Die daling is nog forser dan gevreesd: analisten rekenden op 147 miljoen euro recurrente bedrijfswinst en een winstmarge van 4,3 procent.

Bovendien lag over de tweede jaarhelft de winstmarge maar op 2 procent, tegenover 4,8 procent over de eerste jaarhelft. De grote boosdoener is de Aziatische afdeling, in recordjaar 2010 nog het goudhaantje van de groep. In die regio draaide de staaltechnologiegroep met een marge van 0,4 procent over het tweede halfjaar ternauwernood break-even, tegenover 7,4 procent over de eerste jaarhelft.

'Dat heeft te maken met de overcapiciteit in China', zegt CEO Bert De Graeve. 'De margedruk is immens.' Zo is de prijs van zaagdraad, tot voor kort het goudhaantje van de groep met winstmarges van 50 procent, in 2012 nog teruggevallen met 60 procent ten opzichte van 2011. 'Terwijl we gedacht hadden dat we in 2011 de bodem wel hadden gezien.'

De groepsomzet steeg 4 procent naar 3,46 miljard euro. Dat is vooral te danken aan de sterke toename in Latijns-Amerika, dankzij de uitkoop van de Chileense minderheidsaandeelhouders, gunstige wisselkoerseffecten en sterke lokale verkopen.

Prognose

Ook voor 2013 is Bekaert niet optimistisch. 'De marktomstandigheden blijven moeilijk en er zijn geen consistente indicatoren die wijzen op een wereldwijd economisch herstel', zegt De Graeve. 'Door de turbulente financiële systemen hebben onze klanten het moeilijk om aan financiering te geraken. De competitie blijft extreem door overcapaciteit en een lagere vraag. We hebben maar een beperkte visibiliteit op marktevoluties. De prijsdruk in onze sleutelmarkten blijft.'

Dat zal de winstgevendheid van Bekaert onder druk zetten, besluit de CEO. 'Maar ik ga er wel van uit dat we in 2013 winstgevend zullen zijn, behoudens economische rampen.'

Opmerkelijk is dat De Graeve bij zijn doelstelling blijft om de winstmarge op te krikken tot 7 procent. Maar daarom niet noodzakelijk in 2014, zoals hij eerder aangaf. 'We geloven fundamenteel dat we dat kunnen realiseren in 2014, als de economische omgeving goed is. Maar het is geen fetisj. De 7 procent blijft het doel, maar wanneer, dat hangt af van de economie, en die kunnen we niet beïnvloeden.'

Dividend

Verrassend is dat Bekaert ondanks het zware verlies toch nog een onverwacht stevig dividend naar de aandeelhouders laat vloeien. Bruto keert de groep een dividend uit van 85 cent per aandeel. Dat is ruim een kwart minder dan de 1,17 euro bruto over boekjaar 2011, maar ruim meer dan de 50 cent die analisten verwachtten.

1972
Bekaert gunt sinds de beursgang in 1972 de aandeelhouders elk jaar een dividend

Bekaert zegt zo 'het vertrouwen in de strategie en de toekomstperspectieven van de groep' te bevestigen. Sinds de beursgang in 1972 keerde de groep steevast een dividend uit. Al knipt de groep wel al voor de vierde keer in het dividend, eerder was dat in 1981, 1982 en vorig jaar het geval.

Een positieve noot in het jaarrapport is de nettoschuld: die daalde onverwacht fors, van 856 tot 700 miljoen euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud