Advertentie
Advertentie

Bekaert ziet marges deels herstellen

De top van Bekaert: huidig CEO Bert De Graeve (R), afscheidnemend voorzitter Paul Buysse (midden) en Matthew Taylor (L) die in mei aantreedt als CEO. (foto tdb) ©Thomas De Boever

De staaldraad en -koordspecialist Bekaert kon de volumes in 2013 min of meer stabiel houden. De rendabiliteit herstelde, vooral door de verbetering in Europa en Azië. Noord- en Latijns-Amerika kampten respectievelijk met een prijzenslag en een tuimelende bolivar.

Bekaert boekte over 2013 een omzet van 3,2 miljard euro, dat is 7,9 procent minder dan een jaar eerder en iets boven de verwachtingen van de analisten. In het vierde kwartaal kon Bekaert de omzet zeer solide houden.

In volume was er een stijging van 4 procent. Wisselkoersverschillen - met een effect van minus 3,2 procent op de omzet als gevolg van de tuimelende Venezolaanse bolivar en minus 2,4 procent van schommelingen van andere munten - en verrekende lagere grondstofprijzen deden die stijging echter teniet.

Het besparingsprogramma dat in 2012 werd ingezet, begint wel vruchten af te werpen voor de rendabiliteit. Het recurrente bedrijfsresultaat (rebit, voor eenmalige opbrengsten en kosten) steeg naar 166 miljoen euro, tegen 117 miljoen een jaar eerder.

Ook op dit niveau klopt Bekaert de verwachtingen van de analisten. De winstmarge is gestegen van 3,4 naar 5,2 procent. Pro memorie: Bekaert heeft zich het doel gesteld die marge op termijn op te trekken naar 7 procent.

Het bedrijfsresultaat wordt fors minder onder druk gezet dan vorig jaar, toen Bekaert stevige herstructureringskosten in de boeken nam: nog 29 miljoen euro in de min, tegen 167 miljoen euro een jaar eerder. Op ebit-niveau (bedrijfsresultaat voor intresten en belastingen) blijft er zo een positief cijfer van 137 miljoen euro over, tegen een verlies van 50 miljoen in 2012.

Netto resulteert dat in een groepswinst van 24 miljoen euro (midden in de vork van verwachtingen) of 0,42 euro per aandeel, tegen een verlies van 3,33 euro een jaar eerder. Bekaert stelt een ongewijzigd brutodividend voor van 0,85 euro per aandeel.

Bekaert stipt nog aan dat de nettoschuld verminderde van 700 naar 574 miljoen euro.

Regionale spreiding

De omzet in Europa bleef stabiel op 1,04 miljard euro. Door kostenbesparingen en herstructureringen uit 2012 nam de rendabiliteit hier sterk toe: de rebit steeg met 40 procent naar 88 miljoen euro - dat de rebit in de tweede jaarhelft op het niveau van de eerste helft bleef, is positief aangezien de tweede jaarhelft traditioneel wat minder is in Europa. De ebit-marge herstelde naar 8,2 procent, waar die een jaar eerder nog negatief was.

Regionale verspreiding van de gecombineerde omzet* en werknemers

Europa, Midden-Oosten en Afrika: 25% van de omzet, 5.800 medewerkers

Noord-Amerika: 13%, 1.600 medewerkers

Latijns-Amerika: 37%, 7.800 medewerkers

Azië-Pacific: 25%, 11.200 medewerkers

* inclusief joint ventures

Ook in Azië gaat het een pak beter. De organische volumegroei van 8 procent door de toegenomen vraag werd echter tenietgedaan door dalingen van de walsdraadprijs (-2%), ongunstige wisselkoerseffecten (-3%) en een negatieve prijsmix (meer producten met lagere marge; -6%). De rendabiliteit verdubbelde hier. De rebitmarge ging van 3,9 naar 8,1 procent, op ebitniveau herstelde de marge van fors negatief (-3,5%) naar 7,7%.

Over naar de moeilijkere regio's. In Noord-Amerika liep de omzet terug tot 548 miljoen euro, tegen 659 een jaar eerder. Bekaert kampt in Noord-Amerika onder meer met de toegenomen concurrentie van Aziatische import, in een markt waar de globale vraag bovendien daalt. Onder meer de uitgestelde investeringen in het elektriciteitsnetwerk in de VS waren slecht nieuws voor Bekaert. Daar bovenop kwam nog dat lagere grondstoffenprijzen werden doorgerekend, plus een ongunstige wisselkoers.

Maar het grootste zorgenkind licht zuidelijker, in Latijns-Amerika. Uitstel van investeringen in de mijnbouw leidde tot een afnemende vraag in onder meer Chili en Peru. Desondanks tekende Bekaert in Latijns-Amerika een volumegroei op. Toch dook de omzet van 812 naar 645 miljoen euro. De omzet ging zonder wisselkoerseffecten mee te rekenen al 3,5 procent lager door een ongunstige mix en de doorrekening van lagere grondstoffen.

Daar bovenop komen de zware wisselkoerseffecten. Of om het in Bekaerts eigen bewoordingen te zeggen: de omzet werd drastisch aangetast door de impact van Venezuela (-13,6%) en van andere wisselkoersschommelingen (-3,6%). De extreme devaluatie van de Venezolaanse bolivar had een impact van -110 miljoen euro op de omzet en -16 miljoen euro op de rebit van Bekaert in 2013.

Vooruitzichten

Bekaert geeft geen becijferde vooruitzichten maar stelt alle nodige maatregelen te nemen om de winstgevendheid verder te verhogen. Met name in Noord-Amerika wordt geïnvesteerd om de performantie te verhogen. Er komt onder meer een staalkabelfabriek in Texas, gericht op klanten uit de oliesector. Maar ook in China, India, Indonesië en Maleisië wordt geïnvesteerd. Eind 2013 waren al de uitbreidingsplannen in Centraal- en Zuid-Amerika bekendgemaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud