Advertentie

Beursgang Glencore gigantisch succes

Het hoofdkwartier van Glencore in het Zwitserse Baar (Foto EPA) ©EPA

Enkele uren na de officiële lancering van de beursgang van Glencore zijn alle aandelen al onderschreven. Ook de overtoewijzingsoptie zal zeker worden uitgeoefend. De Zwitserse grondstoffenhandelaar zou daardoor niet minstens 10 maar 11 miljard dollar ophalen.

De Zwitserse grondstoffenhandelaar uit Baar heeft volgens informatie van de Britse zakenkrant Financial Times voor alle verhandelbare aandelen van de beursgang in recordtempo een koper gevonden. Bovendien zal door de grote vraag ook de overtoewijzingsoptie van maximum 10 procent worden uitgoefend.

Glencore brengt ongeveer 1,25 miljard aandelen naar de markt, waarvan grosso modo een vijfde bestaande en vier vijfde nieuwe. De prijsvork is vastgelegd op 480 à 580 pence per aandeel. Tegen de onderkant van die prijsvork zou Glencore omgerekend zowat 10 miljard dollar ophalen, maar samen met de 10 procent overtoewijzingsoptie zal het dus minstens 11 miljard dollar worden. De definitieve prijs wordt bepaald op 19 mei.

Op basis van de prijsvork wordt de waarde van Glencore nu geschat op 61 miljard dollar. De eerste notering van de grootste grond- en delfstoffenhandelaar ter wereld is gepland voor 24 mei in Londen en 25 mei in Hongkong. Door zijn omvang zal Glencore vanaf de eerste noteringsdag deel uitmaken van de Londense FTSE100-index. Het is de eerste keer in een kwarteeuw dat dit gebeurt.

De beursgang van Glencore is de grootste die ooit in Londen plaatsvond en de op twee na grootste in Europa. Alleen de privatiseringsoperaties van Deutsche Telekom en Enel in de jaren 90 brachten meer op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud