CBR sluit cementfabriek, koopt andere

Foto CBR ©Foto CBR

Cementproducent CBR gaat zijn vestiging in Harmignies, nabij Bergen, sluiten. Daardoor dreigt collectief ontslag voor de 97 werknemers. In Gent neemt CBR dan weer het bedrijf Espabel over.

Volgens een persbericht van HeidelbergCement Benelux, waar CBR deel van uitmaakt, is de aangekondigde sluiting van de fabriek in Harmignies 'onder meer te verklaren door de structurele moeilijkheden waarmee de fabriek geconfronteerd wordt en de verslechtering van de markt voor wit cement’.

De fabriek heeft volgens de directie te kamen met 'meerdere structurele handicaps'. Zo liggen de kosten voor productie en logistiek te hoog, omdat de vestiging niet aan een water- of spoorweg ligt. Harmignies heeft ook te lijden onder een dalende vraag naar wit cement op zijn 'natuurlijke markt' en toegenomen concurrentie uit het buitenland.

Verschillende herstructureringen en investeringen de voorbije jaren bleken niet voldoende om de duurzaamheid van de activiteiten van de groep in Harmignies te verzekeren. 'De fabriek is niet langer concurrentieel genoeg en er valt in de toekomst ook geen significante verbetering te verwachten.'

Meer details over de aangekondigde sluiting mogen worden verwacht op een persconferentie die CBR om 14.30 uur geeft.

Espabel

Opvallend is dat CBR tegelijk een overname doet. In de haven van Gent wordt het cementbedrijf Espabel overgenomen. Espabel heeft een cementmaalinstallatie met een capaciteit van 750.000 ton per jaar en stelt 40 mensen tewerk.

Of de overname gevolgen zal hebben voor de werknemers, wordt de komende weken en maanden bekeken, zegt Brigitta De Raes van HeidelbergCement. ‘De cementmaalinstallatie wordt zeker behouden.’

Espabel ligt tegenover een vestiging van CBR in de Gentse haven. ‘De overname van Espabel kadert in onze langetermijnstrategie voor de Benelux’, stelt André Jacquemart, general manager van HeidelbergCement Benelux, in een persbericht. ‘Daarenboven biedt deze overname CBR de mogelijkheid om de productiecapaciteit te verhogen in de zeehaven. Zo kunnen we op een meer flexibele en concurrentiële manier strategische grondstoffen invoeren.’

HeidelbergCement produceert en verkoopt in België cement, stortklaar beton en granulaten via respectievelijk CBR, Inter-Beton en Sagrex en stelt er zowat 1.450 mensen tewerk.

CBR kwam vorige week nog in het nieuws door een overnamebod dat de cementgroep gaat uitbrengen op Cimescaut

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content