Fusie van Glencore en Xstrata is (nipt) geklonken

In het Zwitserse stadje Zug wordt het deze middag spannend. (Foto: Reuters)

De aandeelhouders van de mijnbouwreus Xstrata keuren nipt de fusie met de grondstoffentrader Glencore goed. Het beloningspakket van het Xstrata-management stuitte wel op een njet. Deze ochtend schaarden de aandeelhouders van Glencore zich al achter de geplande fusie.

Na een complexe stemronde die twee uur in beslag nam, is de kogel door de kerk in het casinotheater van de Zwitserse bergstad Zug. Maar veel heeft het niet gescheeld. De fusie tussen Glencore en Xstrata kon op de goedkeuring van 78,8 procent van de Xstrata-aandeelhouders rekenen. Er waren minimaal 75 procent jastemmen vereist. Het beloningspakket van 229 miljoen dollar (179 miljoen euro) voor een groep van 70 Xstrata-managers haalde het niet. Met die 'gouden handdruk' wilde de raad van bestuur van Xstrata de sleutelfiguren van het bedrijf aan boord houden. Het waren vooral institutionele beleggers die de beloning al te royaal vonden.

John Bond, de voorzitter van de raad van bestuur van Xstrata, wordt voorzitter van het fusiebedrijf. Maar hij kondigde na de stemming aan dat hij zou aftreden van zodra er een vervanger is gevonden.

Deze ochtend sprak al 99,4 procent van de aandeelhouders van de Zwitserse grondstoffentrader Glencore zich uit voor een fusie met de Zwitserse mijnbouwreus Xstrata. 

Vandaag kwam een einde aan een jarenlange tango van aantrekken en afstoten. De gesprekken tussen de twee partijen kwamen een jaar geleden in een stroomversnelling toen Glencore naar de beurs trok. In september verhoogde Glencore zijn bod van 2,8 tot 3,05 aandelen per Xstrata-aandeel. Het verhoogde bod kwam er vooral onder druk van Qatar Holding, na Glencore (34%) met een belang van 12 procent de grootste aandeelhouder van Xstrata. De grondstoffentrader heeft 34 miljard dollar (26 miljard euro) veil voor Xstrata, wat de deal de grootste van dit jaar maakt. Het is ook de grootste overname in de sector sinds mijnbouwer Rio Tinto in 2007 de Candadese aluminiumproducent Alcan overnam.

Het fusiebedrijf, dat Glencore Xstrata International zal heten, zal een marktkapitalisatie van ongeveer 55 miljard euro hebben. Het zal handel drijven in ondermeer koffie, granen, zink, nikkel, koper, steenkool, olie en schepen. 

Maar de fusie is nog niet helemaal in kannen en kruiken. Want de Europese Unie moet zich donderdag uitspreken over het voorstel en ook China en Zuid-Afrika moeten hun zeg nog doen. Al gaan analisten ervan uit dat Glencore zal opofferen wat nodig is om de concurrentiewaakhonden tevreden te stellen. Het fusiebedrijf wordt de vierde grootste mijnbouwer ter wereld en zal 40 procent van de Europese zinkmarkt in handen hebben. Het is precies daar waar de Europese concurrentiewaakhond over struikelt. Volgens verschillende bronnen zou Glencore bereid zijn om een samenwerkingsovereenkomst met Nyrstar op te offeren om groen licht te krijgen voor de deal.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content