Nyrstar turnt Port Pirie om tot 'nieuw Hoboken'

De Nyrstar-site in Port Pirie (foto: RV) ©nyrstar

De grondstoffenspecialist Nyrstar houdt de haperende smelter in Port Pirie open. Met een investering van 280 miljoen euro - inclusief een stevige scheut overheidssteun - moet de Zuid-Australische vestiging omgeturnd worden tot een soort bovengrondse mijnbouwer die hoogwaardige metalen recupereert en verwerkt.

De kogel is door de kerk: Nyrstar houdt Port Pirie open. In juli liet de grondstoffenspecialist weten dat hij met de Australische federale overheid en de regering van de deelstaat Zuid-Australië onderhandelde over de toekomst van Port Pirie. De 120 jaar oude lood- en zinksmelter voldeed niet langer aan de huidige milieunormen, maar is met 2.500 werknemers wel veruit de belangrijkste werkgever in de regio.

Nyrstar investeert nu fors in de transformatie van de smelter tot een hoogtechnologische 'bovengrondse mijnbouwer', die diverse hoogwaardige metalen kan recupereren en verwerken uit het internationale netwerk van Nyrstar-zinksmelterijen en andere complexe afvalstromen. Concreet moet Port Pirie dus voor Nyrstar worden wat Hoboken is voor de Belgische ex-moeder Umicore.

De transformatie van de site - ten noorden van de hoofdplaats Adelaide (zie kaartje hiernaast) - start naar verwachting eind 2013 en zal tot begin 2016 duren en een pak geld kosten: 350 miljoen Australische dollar, of 280 miljoen euro. Nyrstar zelf neemt daar iets minder dan een derde van voor zijn rekening, 100 miljoen Aussiedollar (80 miljoen euro). Nog 100 miljoen euro Aussiedollar komt door de termijnverkoop van de verwachte metaalproductie.

De hoofdmoot van 150 miljoen dollar (120 miljoen euro) komt via een beleggingsvehikel. Externe financiers moeten door een garantie door de Australische federale overheid gelokt worden.

De regering van Zuid-Australië stopt 5 miljoen dollar in de onmiddellijke start van de milieu-opkuis van de site, vooral het reinigen van loodstof. 'Dit is een historische deal', omschrijft de Zuid-Australische premier Jay Weatherill het akkoord in een reactie aan de lokale website Adelaide Now. 

Nyrstar-CEO stak in een eerder interview de loftrompet over de Australische overheden. En vond het contrast met Europa opvallend. 'Het is verontrustrend dat politici geen visie hebben op de industrie. Niet in België en niet in Europa. Wat een verschil met hoe het er in Australië aan toe gaat.' 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud