Advertentie

'Onze beursnotering had gewoon geen nut meer'

De familie Macharis doet een bod van 33 euro op de aandelen VPK die ze nog niet in bezit heeft. Dat is een premie van 17 procent op de jongste slotkoers.

De familie van CEO Pierre Macharis heeft al 82,1 procent van de aandelen van de papier- en verpakkingsgroep in handen. VPK heeft zelf nog eens 8,8 procent van de eigen aandelen in portefeuille. Bijgevolg was nog maar 9,1 procent van de uitstaande aandelen vrij op de beurs verhandelbaar. Dat vertaalde zich al jaren in een miniem handelsvolume: vandaag bijvoorbeeld wisselden welgeteld 10 stuks VPK van eigenaar.

VPK Packaging trok op 9 april 1999 tegen 29 euro naar de beurs. Bij een biedkoers van 33 euro klikt Pierre Macharis het rendement voor de aandeelhouder inclusief nettodividenden over de voorbije 13 jaar vast op 36,4 procent. Dat komt neer op een jaarlijks rendement van 2,4 procent. Niet enorm, maar nog altijd beter dan het jaarrendement van gemiddeld 1,1 procent dat de Belgian All Shares over die bijzonder bewogen peridoe voorlegde.

U kocht de voorbije jaren met mondjesmaat VPK-aandelen. Er werd al lang gespeculeerd dat u de aandeelhouders zou uitkopen. Eindelijk is het zover.

Macharis: De free float was zeer klein geworden en daardoor was er amper nog handel in het aandeel. Op een bepaald moment moet je dan de beslissing nemen. We hebben zelf de berekening gedaan en over de voorbije twaalf maanden hebben VPK en de familie Macharis meer dan de helft van alle verhandelde aandelen gekocht. Dat kan niet de bedoeling zijn. Als we niet meer zouden aankopen, zou er bijna geen handel meer zijn.

De beursnotering was voor ons gewoon niet nuttig meer. We kunnen onze expansie met eigen middelen financieren, zoals we de voorbije jaren gedaan hebben. En moesten we vers geld aantrekken via de beurs, zou het zijn alsof we opnieuw een IPO moeten doen en tijd moeten investeren om ons verhaal weer bekendheid te geven. Nee, de kosten voor de beursnotering en alle plichtplegingen die dat met zich meebrengt, wogen niet meer op tegen de voordelen.

Dat was een half jaar geleden ook zo. Waarom nu precies?

Macharis: 'Laten we zeggen dat onze recente plannen in Straatsburg de doorslag hebben gegeven. We hebben er een fabriek gekocht die we gaan ombouwen tot een papierfabriek. Dat is een heel zware investering van 100 miljoen euro. Dat is een long shot. Ik wil de aandeelhouders niet meenemen in een verhaal dat drie tot vier jaar kan wegen op het aandeel. We willen daarom de aandeelhouders de mogelijkheid geven nu hun aandelen te verkopen aan een redelijke waardering'

Zegt u nu dat VPK te risicovol is geworden?

Macharis: Onze resultaten zullen alleszins volatieler worden. Er gaan semesters komen waar de cijfers werkelijk minder goed zullen zijn. Maar ik wil de strategie op lange termijn kunnen vastleggen zonder gepenaliseerd te worden voor halfjaarcijfers.

Maar we moesten die investering doen, ook al is het moeilijk in te schatten wanneer die fabriek goed gaat draaien en hoe hoog de opstartkosten zullen zijn. Maar om op termijn concurrentieel te blijven, moeten we dit doen. Nu produceren we het papier dat we nodig hebben om kartonverpakkingen te maken, voor de helft zelf. Maar de rest moeten we kopen en dat is vaak bij onze concurrenten. Op termijn moeten we de grondstoffen zelf in handen hebben.

Hoe kijkt u terug op uw beursparcours?

Macharis: We gingen tegen 29 euro naar de beurs. We bieden nu 33 euro. Je kan dat over die periode niet echt een zeer goede belegging noemen maar het is wel beter dan de prestatie van de Bel20. Maar ik ben ondanks alles blij met de beursgang van weleer. Het heeft ons toegelaten de stap naar het buitenland te zetten met overnames in het VK en Frankrijk en later de uitbreiding naar Oost-Europa.

VPK is het zoveelste bedrijf dat van de beurs verdwijnt? Maar misschien is VPK geen groot verlies?

Macharis: Ik denk het ook niet. We waren een small small cap. Maar het is wel een goede zaak voor de aandeelhouder die door de beperkte free float zijn stukken niet kwijt kon.

Hoeveel gaat dit uitkoopbod u kosten?

Macharis: Er zijn nog 754.000 aandelen die we niet bezitten. 25 miljoen euro dus, die de familie zal financieren met bankleningen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud