Advertentie

Parket pakt 220 diamantairs aan voor monsterfraude

Foto Hollandse Hoogte ©Inge van Mill/Hollandse Hoogte

Het parket van Antwerpen pakt in één klap 220 diamantbedrijven aan in een monsterfraudezaak. Dat vernam De Tijd uit goede bron. De actie is een ongezien grote opdoffer voor het Antwerpse diamantkwartier, dat zo’n 1.500 bedrijven telt.

Het gerechtelijk onderzoek naar het wereldwijde fraudecircuit rond de Antwerpse diamanttransporteur Monstrey Worldwide Services is deze week afgesloten. Het parket heeft meteen ook een eindvordering opgesteld tegen 107 verdachten. Het gaat over elf medewerkers en bedrijven van Monstrey. De andere verdachten zijn de zaakvoerders van 36 diamantfirma’s en de firma’s zelf. De bekendste is Rosy Blue, een van de grootste diamanthuizen ter wereld, en zijn topman Dilip Mehta, die zelf zegt onschuldig te zijn.

Behalve die 36 firma’s zal het parket ook nog eens 184 diamantairs aanschrijven om een deugdelijke regeling te treffen met de fiscus. Als ze dat niet doen, gaat het parket hen vervolgen voor de correctionele rechtbank. Voorlopig zou nog niemand een deal hebben gesloten met de fiscus.

Het parket focust op de fraudesystemen die Monstrey zou hebben opgezet tussen 2000 en 2005. Voor die periode zou de fraude oplopen tot 1,094 miljard dollar. De 36 vervolgde firma’s zouden goed zijn voor 70 procent van dat bedrag. Het gerecht heeft bij de verdachten al 63,58 miljoen euro in beslag genomen. Maar bij een veroordeling dreigen ze een veelvoud te betalen.

De betichtingen zijn schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, fiscale fraude, witwassen en criminele organisatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud