GM verkoopt Opel aan Magna

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

GM verkoopt 55 procent van zijn Europese dochter Opel/Vauxhall aan Magna en zijn partners. Het Canadees-Oostenrijkse Magna heeft plannen om de Opel-fabriek in Antwerpen geleidelijk aan te sluiten. Dat verklaarde John Smith, de hoofdonderhandelaar van General Motors (GM). GM zou wel een voorkkeurrecht eisen om Opel terug te kopen.

(tijd/belga) - De raad van bestuur van GM heeft een aanbeveling gegeven voor Magna. In het voorstel verwerven Magna en zijn partners een meerderheidsbelang van 55 procent. De werknemers van Opel krijgen een belang van 10 procent en GM behoudt de rest (35 procent). 

Magna werkt voor de overname samen met de Russische Sberbank en autofabrikant Gaz. De andere overnamekandidaat was de investeringsmaatschappij RHJI.

Opmerkelijk is dat GM evenveel zitjes wil in de raad van bestuur van Opel, namelijk vier, dat meldt tenminste Radio 1 deze morgen. Magna en zijn partners krijgen dan de voorzitter en nog eens drie zitjes. Bovendien heeft GM een voorkooprecht gevraagd op Opel indien de autoconstructeur opnieuw verkocht zou worden, steeds volgens Radio 1. Magna krijgt 27,5 procent in handen, de Russen samen ook 27,5 procent.

Antwerpen

Volgens John Smith, de hoofdonderhandelaar  van GM, zou Magna de Opel-fabriek in Antwerpen geleidelijk aan sluiten. In Duitsland zouden er geen fabrieken worden gesloten. Over de bedreigde fabriek in het Britse Luton, was Smith 'optimistisch'. Magna wil ook een deel van de productie van Spanje naar de Opel-fabriek in Eisenach overbrengen.

In een eerste reactie zegt Luc Van Grinsven van het ACV dat het bericht over een geleidelijke sluiting van de Antwerpse fabriek van GM-onderhandelaar Smith komt en niet van Magna. 'De exacte gevolgen van de overname zijn nog niet duidelijk', aldus Van Grinsven. 'Maar GM heeft daar na de overname geen zeggenschap meer over.' 'Magna zegt een oplossing te willen zoeken voor de Antwerpse fabriek', benadrukt de vakbondsman.

Van Grinsven gaat er nog steeds vanuit dat er gesprekken zullen volgen met de Europese ondernemingsraad en met de vakorganisaties.
Hij bevestigt dat Magna aanvankelijk de sluiting van Antwerpen vooropgesteld heeft, maar zegt dat daarover de laatste maanden gas is teruggenomen.

Vlaams minister-president Kris Peeters wil 'zo snel mogelijk' duidelijkheid over de toekomst van de Opel-vestiging in Antwerpen. Eind juli had Magna nog per brief laten weten dat ze de mogelijkheden voor Antwerpen zouden onderzoeken. Peeters wil weten of het standpunt van Magna sindsdien gewijzigd is.

Treuhand

De Treuhand bij Opel, die sinds eind mei 65 procent van de aandelen van de Europese autobouwer in handen heeft, keurt de overname aan het consortium rond Magna goed. Hiermee ligt de weg open voor een 'succesvolle' toekomst voor Opel en Vauxhall, luidt het.

Een definitief overname-akkoord is pas voor binnen enkele weken. Eerst moeten nog een aantal belangrijke knopen worden doorgehakt.

'We zijn vandaag tot een besluit gekomen, waarvan we vast geloven dat het in het economisch belang van Opel/Vauxhall en van het personeel is', verklaarde de voorzitter van de Treuhand, Fred Irwin. Hij waarschuwde dat het belastinggeld dat Duitsland ter beschikking stelt voor 'New Opel' niet naar de VS of naar Rusland mag vloeien. De Duitse regering zal daarover waken.

Ook de ondernemingsraad bij Opel begroette de verkoop aan het consortium rond Magna. 'Ik weet dat dit geen gemakkelijke beslissing was voor General Motors, maar ik ben blij dat Opel nu een toekomst heeft', verklaarde Klaus Franz, voorzitter van de ondernemingsraad.

Volgens hem moet er nu samen met GM en Magna een toekomstplan worden opgesteld, waarbij de sterkte van de merken en innovatieve producten zoals de nieuwe Astra op de voorgrond komen.

De ondernemingsraad zei ook nog dat de geplande personeelsafbouw 'in detail' onderzocht moet worden en onderhandeld met de Europese vakbonden. 'Die zijn bereid om een bijdrage tot de sanering van het bedrijf te leveren, als basis voor een duurzaam businessplan', verklaarde Franz.

New Opel

Bondskanselier Angela Merkel gelooft dat de overname door Magna 'een nieuw begin' mogelijk maakt bij Opel. 'Ik verheug mij bijzonder over deze beslissing', verklaarde ze in Berlijn. Op de vraag of GM nog meer eisen zou stellen, zei Merkel 'dat ze de indruk heeft van niet'.

De financieringsvoorstellen van de regering worden door GM aanvaard. Duitsland stelt 4,5 miljard euro ter beschikking. De bondskanselier verwacht dan ook dat het afronden van de verkoop - en taak voor de Treuhand - 'doenbaar' zal zijn.

Geen bijkomend geld

Karl-Theodor zu Guttenburg, de Duitse minister van Economie, beklemtoonde vrijdag op de Duitse zender ZDF dat de overheid niet van plan is nog meer geld in Opel te pompen. Tot dusver kreeg de constructeur al 1,5 miljard van de overheid. 'Er zijn geen bijkomende engagementen' bovenop wat reeds beloofd is, legde de bewindsman uit.

Duits protectionisme

Vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders (MR) wil dat er een Europees onderzoek komt naar eventueel protectionisme van Duitsland. Dat heeft hij vrijdag gezegd, voor aanvang van het overleg tussen het kernkabinet en de sociale partners over de werkgelegenheid en de strijd tegen de economische crisis. Opel Antwerpen staat er hoog op de agenda.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud