DEME haalt stroom uit zeegolven

©-

De baggergroep DEME loert al een tijdje naar de ontluikende sector van de golf- en getijdenenergie en besliste onlangs er serieus actief te worden. Daarvoor werd een nieuw dochterbedrijf opgericht, DEME Blue Energy. ‘We zijn al lange tijd bezig met windenergie op zee, maar eigenlijk zijn de golven een meer vertrouwd terrein voor ons dan wind’, zegt Hubert Fiers, de woordvoerder van DEME aan De Tijd. 

Hoeveel de groep de komende jaren zal investeren is nog niet uitgemaakt. Maar DEME zal wel dieper in de sector gaan investeren dan het deed in de sector van off-shore windenergie. Fiers: ‘Behalve de bouw, uitbating en onderhoud zullen we ook meewerken aan de engineering en het ontwikkelen van prototypes. De technologie moet immers nog grotendeels uitgevonden worden.’

Voor de Schotse kust werden de voorbije jaren al heel wat prototypes uitgetest en ook bedrijven uit kustlanden als Noorwegen, Portugal en Spanje investeerden in testprojecten. De technologie staat nog in de kinderschoenen omdat er weinig materiaal is om op verder te bouwen. Dat in tegenstelling tot offshore windenergie, die voortborduurde op de ervaring met windmolens te land.

Slangvormig

De trein wordt nu getrokken door een resem spin-offs en kleine bedrijfjes, die al een waaier van testmodellen ontwikkelden, van gigantische drijvende slangvormige constructies, turbines en kleppen op de zeebodem tot op- en neergaande boeien.   

Geen enkele technologie werd al op grote schaal uitgetest, maar dat kan snel veranderen door de interesse van grote industriële concerns. Bedrijven als Siemens, Total en energiebedrijven Iberdrola Renovables, RWE, E.ON en Vattenfall.  

Troeven

Volgens Fiers biedt golf- en getijdenenergie een aantal troeven ten opzichte van offshorewind.  ‘De energieproductie is meer gelijkmatig en beter te voorspellen en kan ook op plaatsen waar de zee erg diep is’, zegt Fiers. Maar met de huidige technologie is het echter nog niet mogelijk om substantiële hoeveelheden energie uit de golven te halen. 

De nieuwe activiteit betekent niet dat DEME windenergie op zee opgeeft. De groep was in Europa een van de pioniers in de offshore windenergie en werkte mee aan de bouw van een aantal parken. In ons land was het mede-initiatiefnemer van onder andere C-Power, het eerste Belgische park in de Noordzee. DEME steunt nu op die ervaring om ook elders mee te werken aan de ontwikkeling van zeewindparken. 

DEME is in handen van de holding Ackermans & van Haaren en bouwgroep CFE. De groep is gespecialiseerd in baggeren en mariene bouwwerken zoals dijken en kaaimuren. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content