Deripaska wil geen staatssteun voor Rusal

Oleg Deripaska

Ook schatrijke industriëlen geraken nu in de financiële problemen. De Russische miljardair Oleg Deripaska zoekt ten laatste begin maart een schuldherschikking af te ronden voor zijn aluminiumbedrijf, Rusal. De aluminiumgigant heeft een schuld van 14 miljard dollar bij buitenlandse banken uitstaan. Deripaska zegt geen staatssteun te willen. Hij onderhandelt met private investeerders, die eventueel een belang in Rusal willen nemen.

(tijd) - De 41-jarige miljardair Oleg Deripaska controleert het Russische aluminiumbedrijf Rusal, dat af te rekenen heeft met bankschulden. Deripaska wil in eerste instantie begin maart een overeenkomst met de banken bereiken over een moratorium voor zijn rentelasten. Dan heeft het bedrijf drie tot vier maanden tijd om de uitstaande schuld te herschikken, zo zegt Deripaska vanuit Moskou.

Intussen heeft Rusal wel een lening van 4,5 miljard dollar gekregen van de staat voor herfinanciering van die westerse schulden. Deripaska streeft nu een nieuwe regeling na en wil die staatslening snel aflossen. 'We hebben geen staatshulp nodig', zo verklaarde Deripaska zaterdag.

Niet alleen de prijzen van aluminium zijn dramatisch gedaald, maar de bedrijven zitten ook op historisch hoge voorraden. United Rusal produceerde vorig jaar 4,4 miljoen ton aluminium. Maar de wereldwijde voorraad op dit ogenblik bedraagt 5 miljoen ton. De grote aluminiumbedrijven hebben intussen al voor 7 miljoen ton productie per jaar gesaneerd.

Voor die schuldherschikking zal Rusal vooral bij plaatselijke banken moeten aankloppen. De Russische vice-eersteminister, Igor Sechin zegt dat Rusal een nooit geziene steun van de regering heeft gekregen en dat de aandeelhouders nu ook hun verantwoordelijkheid moeten opnemen.

VDB

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n