Jan De Nul aantrekkelijkste werkgever

De Cristobal, een nieuwe sleephopperzuiger van Jan De Nul

Uit een rondvraag bij 10.000 Belgen komt het baggerbedrijf Jan De Nul als aantrekkelijkste werkgever naar voren. Het bedrijf wordt het hoogst ingeschat op de criteria werkzekerheid, toekomstperspectief en evenwicht van werk en privéleven.

(tijd) - Bij de sectoren in hun geheel stoot de mediasector de haast ongenaakbaar geachte farma nipt van zijn troon. De banksector valt in tegenstelling tot voorgaande jaren uit de topdrie.

Jaarlijks laat Randstad 10.000 Belgen tussen 18 en 64 jaar ondervragen, Nederlands- en Franstaligen, al dan niet actief op de arbeidsmarkt. Zij krijgen vragen voorgelegd welke volgens hen aantrekkelijke sectoren en bedrijven zijn om in te werken, en welke criteria daarbij van belang zijn. 166 namen van bedrijven met minstens 1.000 werknemers zijn in de bevraging opgenomen.

Jan De Nul komt dit jaar als aantrekkelijkste bedrijf uit de bus, voor GSK, de nummer 1 van vorig jaar, en PWC, een nieuwkomer in de topdrie.

Deze rangschikking slaat op het oordeel van ondervraagden die de bedrijven in kwestie kenden. Zonder die filter zijn bedrijven waarmee consumenten rechtstreeks in contact komen, sterk in het voordeel. De topdrie bestaat dan uit Ikea, Coca-Cola en Dexia.

Met ook nog Janssen Pharmaceutica, Pfizer en Bayer in de toptien blijft de farma toppers leveren. Als sector wordt farma echter nipt geklopt door de mediasector. Tot vorig jaar was de farmaceutische sector altijd met ruime marge de winnaar. Mensen menen dat de werksfeer in mediabedrijven erg goed is en dat er veel interessante jobs zijn. Farma blijft goed scoren qua loon, toekomstmogelijkheden, werkzekerheid, opleidingsmogelijkheden en de kwaliteit van het management. Een aandachtspunt voor de sector is wellicht dat hij iets minder goed scoort bij de jongere groepen respondenten. Van grote ontslagrondes was ten tijde van de enquête nog geen sprake.

De financiële sector moet ook de ICT & consultancy dit jaar nog laten voorgaan. Hoewel de enquête in juli, augustus en september werd afgenomen, dus grotendeels voor de crisisstorm echt losbarstte, voelden de banken en verzekeraars de klappen al. Er komen ook geen banken meer in de toptien van de aantrekkelijkste werkgevers meer voor (gefilterd voor naambekendheid).

Werkzekerheid was altijd al een erg belangrijk criterium, en is dat nu nog uitgesprokener. Het belang van loon nam in de voorbije jaren gestaag af, en die trend zet zich voort. De werksfeer wordt daarentegen steeds belangrijker, en komt nu zelfs na werkzekerheid maar voor het loon. De financiële gezondheid van het bedrijf blijft ook van belang, al lag dat nog hoger enkele jaren geleden, kort nadat enkele financiële schandalen het wereldnieuws hadden gehaald. Andere criteria die bepalend zijn voor de keuze zijn het evenwicht tussen werk en privéleven, de toekomstperspectieven en de jobinhoud. Het belang van de houding tegenover samenleving en milieu als criterium, is wat getemperd.

ER

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content