Toyota schort verkoop Lexus-SUV op

Foto Bloomberg

De Japanse autobouwer Toyota heeft in de VS de verkoop van de Lexus-SUV GX 460 opgeschort. Een Amerikaans consumentenmagazine laakte de slechte baanvastheid van de wagen, en adviseert consumenten de auto niet te kopen. Het model in kwestie, de GX 460, is niet beschikbaar op de Belgische markt.

(tijd) - Toyota liet in een mededeling weten dat ze de door het magazine Consumer Report aangehaalde problemen 'zeer ernstig nemen'. 'Wij zijn vastbesloten om de problemen te identificeren en herstellen', zei Mark Templin, topman van Lexus voor de VS.

De problemen deden zich voor wanneer het magazine enkele noodmanoeuvres simuleerde met de wagen. Daarbij bleek de wagen gemakkelijk dwars op de rijrichting te gaan staan, zonder dat de elektronische stabiliteitscontrole ingreep. Daardoor zou de GX 460 gemakkelijk kunnen overslaan.

Op de blog van Consumer Report laat Toyota weten dat ze bij eigen tests geen problemen vaststelden. De GX 460 heeft ook alle nodige certificaten van de overheid op zak. De autobouwer kampt echter al met flinke imagoschade na de recente perikelen met andere modellen, en schort veiligheidshalve de verkoop van de GX 460 op om het probleem nader te onderzoeken.

De laatste keer dat Consumer Report het 'don't buy'-etiket op een wagen kleefde, was in 2001. Toen was het slachtoffer de Mitsubishi Montero, eveneens een SUV.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect