Advertentie

Belgische topmanagers leveren 10 procent in

Carlos Brito. (foto dl) ©Dries Luyten

De CEO van een groot Belgisch beursgenoteerd bedrijf verdiende in 2012 1,96 miljoen euro. Dat is ruim 10 procent minder dan het voorgaande jaar. Vooral de bonussen krompen.

Twee op drie van de Belgische top-CEO’s verdienden in 2012 minder dan in het voorgaande jaar. Hun gemiddelde vergoeding bedroeg 1,96 miljoen euro. In 2011 was dat nog 2,2 miljoen. Dat blijkt uit de remuneratieverslagen van 17 van de 20 Bel20-bedrijven die hun jaarverslag al hebben gepubliceerd.

De daling is vooral het gevolg van de lagere bonussen. Slechts vier CEO’s kregen over 2012 een hoger variabel loon uitgekeerd dan in 2011: Carlos Brito (AB InBev), Didier Bellens (Belgacom), Duco Sickinghe (Telenet) en Bart De Smet (Ageas).

De Graeve

Bert De Graeve, de topman van Bekaert, kreeg helemaal geen bonus over 2012. Daardoor maakt hij een grote tuimeling in de rangschikking. Een bonus was er evenmin voor Jean-Edouard Carbonnelle van de vastgoedgroep Cofinimmo. Albert Frère van GBL moest het eveneens, net als in 2011, zonder bonus stellen.

Het variabele salaris of de bonus van de toplui van de Bel20-bedrijven is gewoonlijk van dezelfde orde van grootte als hun vaste salaris, of ligt iets lager. Een uitzondering in 2012 was Carlos Brito: de bonus die de topman van AB InBev toegekend kreeg, was dubbel zo groot als zijn vaste vergoeding.

Nog een opmerkelijk feit: geen enkele topman verdiende vorig jaar meer dan 4 miljoen euro. In 2011 waren er twee die wel boven die drempel uitkwamen: Roch Doliveux (UCB) en Albert Frère (GBL).

Brito op hoogste schavotje

Carlos Brito, die in 2011 financieel een minder goed jaar kende, heroverde vorig jaar de trofee van best betaalde topmanager van een Belgisch bedrijf. De topvier wordt overigens gedomineerd door drie buitenlanders: de Braziliaan Carlos Brito en de Fransen Roch Doliveux (UCB) en Gérard Mestrallet (GDF Suez). Pierre-Olivier Beckers, de topman van Delhaize, is de enige Belg die zich qua salaris met hen kan meten. Albert Frère, in 2011 nog tweede, zakt naar de vijfde plaats.

Bart De Smet, de CEO van Ageas - het vroegere Fortis - klimt gestaag in de rangschikking. De verzekeringsgroep zette vorig jaar goede resultaten neer, waardoor De Smets variabel loon met zowat 50 procent omhoog ging. De Ageas-topman krijgt op die manier stilaan loon naar werken.

Jef Colruyt

De distributiegroep Colruyt heeft lang geweigerd het individuele salaris van haar topman bekend te maken. Maar in 2012 is het bedrijf dan toch gezwicht, omdat de wet van 10 april 2010 alle beursgenoteerde ondernemingen daartoe verplicht. Meteen blijkt dat ook topman Jef Colruyt een aardig bedrag mee naar huis neemt.

Jef Colruyt is niet alleen de CEO van de distributiegroep, hij is ook voorzitter van de raad van bestuur. De combinatie van zijn vaste salaris en bonus als CEO met de vergoeding en tantième die hij krijgt als voorzitter van de raad van bestuur leverde hem in 2012 de aardige som van 2,54 miljoen euro op. In het salarisoverzicht van vorig jaar had De Tijd zijn vergoeding over 2011 geraamd op 1,55 miljoen euro. Maar dat was dus duidelijk een onderschatting.

Jef Colruyt is overigens de enige CEO van een Bel20-bedrijf, naast président-directeur-géneral Gérard Mestrallet van GDF Suez, die niet alleen de dagelijkse leiding heeft van het bedrijf, maar tegelijk ook voorzitter is van de raad van bestuur. Dat is nochtans in strijd met de voorschriften van de Belgische Corporate Governance Code.

Geen grootverdieners

Met een gemiddelde van net geen 2 miljoen euro zijn de Belgen geen grootverdieners. Het gemiddelde salaris van de CEO’s van de grote Duitse beursgenoteerde bedrijven bedroeg vorig jaar 5,3 miljoen. Kampioen was Martin Winterkorn met een salaris van 14,5 miljoen euro.

Lees dit weekend ook het jaarresultatenoverzicht in De TIJD. Op de website kan u zelf aan de slag met de cijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud