‘Bhaalu moet akkoord zenders krijgen'

Mediaminister Ingrid Lieten ©Photo News

Bhaalu, de videorecorder die toelaat alle programma’s uitgesteld te bekijken, blijft over de tongen gaan. Nadat bij de lancering de zenders al hun twijfel uitten over de legaliteit van het project, volgt de politiek enkele dagen later dat voorbeeld.

Bhaalu is een initiatief van Right Brain, het nieuwe bedrijf van ondernemers Bart Van Coppenolle en Philip Van Dormael (ex-Metris). Met Bhaalu hebben ze sinds afgelopen weekend een videorecorder op de markt die simpelweg alle televisieprogramma’s in de cloud opneemt voor een bepaalde periode. Gebruikers kunnen met andere woorden kiezen wat ze wanneer precies willen zien.

De lancering was meteen goed voor de nodige controverse. De Vlaamse zenders gaven meteen het signaal dat ze Bhaalu illegaal vinden, omdat de recorder inbreuk zou maken op het mediadecreet. Dat decreet beschermt sinds eerder dit jaar de ‘signaalintegriteit’ van de zenders - lees: niemand mag iets doen met hun zendsignaal zonder hun toestemming.

Right Brain zelf vindt dan weer dat het perfect legaal bezig is. Het decreet is immers enkel van toepassing op diensten. En volgens het bedrijf is er daar bij hen geen sprake van. Right Brain zet Bhaalu in de markt als een een ‘moderne videorecorder’ - een puur product, dus. Daarbij komt dat Right Brain vindt dat de opnames vallen onder de bescherming van de thuiskopie, een wettelijke uitzondering op het auteursrecht.

Het mag niet verbazen dat de tegenstanders een andere mening zijn toegedaan. En ze werden gisteren in die overtuiging gesterkt nadat het thema aan bod kwam in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Daar wilden parlementsleden Wilfired Vandaele (N-VA), Sas Van Rouveroij (Open Vld) en Jurgen Verstrepen (onafhankelijk lid) van mediaminister Ingrid Lieten (sp.a) weten hoe zij de zaak inschat. 

Lieten

Die inschatting is duidelijk. Volgens Lieten is Bhaalu een dienst die onder het toepassingsgebied van het mediadecreet valt. ‘Er is niets mis met Bhaalu. Het is fantastisch dat een bedrijf innovatieve technieken op de markt brengt. (...) Maar het initiatief moet wel de wet respecteren en moet dus die wet toepassen. Het zal dus, wat mij betreft, een vergelijk moeten vinden met de zenders om die nieuwe dienstverlening op de markt te brengen.’

Volgens Lieten is een dossier als Bhaalu net waarom het decreet Signaalintegriteit werd gestemd. ‘Het was net de bedoeling om voor dit soort initiatieven te bepalen dat onze Vlaamse zenders, onze Vlaamse productiehuizen, onze Vlaamse acteurs en auteurs een stukje beschermd zouden worden in hun auteursrecht, in wat ze creëren, en dat iedereen dat mag uitzenden op alle mogelijke platformen, op voorwaarde dat men een akkoord heeft met de zenders over de rechtenverdeling.’

Die visie heeft voor alle duidelijkheid geen juridische waarde, met dank aan de scheiding der machten, merkt Lieten nog op. ‘Als een van de betrokken partijen vindt dat de wet niet wordt gerespecteerd, kan die naar de rechtbank gaan.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud