Advertentie

CEO Amazon koopt Washington Post

Jeff Bezos - Foto Reuters ©REUTERS

Jeff Bezos, de oprichter en topman van internethandelaar Amazon, neemt de prestigieuze Amerikaanse krant The Washington Post over. Bezos betaalt 250 miljoen dollar.

Van onze correspondent in New York

De overname komt als een complete verrassing. De krant stuurde zelf het nieuws de wereld in maandagnamiddag, na het sluiten van de financiële markten in de VS.

Hoewel The Washington Post al enkele jaren met financiële zorgen kampt, was het niet bekend dat de krant te koop stond. Met de overname door Bezos verdwijnt The Post uit de handen van de familie Graham die generaties lang eigenaar was van een van Amerika's meest gerespecteerde kranten.

Bezos betaalt 250 miljoen dollar voor The Washington Post. Hij wordt, als de overname de komende 60 dagen rond geraakt, de enige eigenaar van de krant. De overname valt buiten Amazon, de succesvolle onlinehandelaar die Bezos twintig jaar geleden oprichtte en waarvan hij nog steeds de CEO is.

Bezos koopt enkel de krant The Washington Post, en niet het moederbedrijf The Washington Post Company. Daarin is de legendarische investeerder Warren Buffett sinds 1973 aandeelhouder. Hij kocht toen een belang van 18 procent voor 11 miljoen dollar. Onder dat bedrijf vallen ook media als Slate en Foreing Policy, net als het gebouw waarin de redactie van de krant huist. Maar die zijn niet bij de overname betrokken.

The Washington Post is al decennialang de meest vooraanstaande krant van de Amerikaanse hoofdstad. Sinds de oprichting in 1877 won de krant al 47 Pulitzerprijzen. Een van de bekendste hoofdstukken uit de geschiedenis van The Washington Post was het onderzoek van journalisten Carl Bernstein en Bob Woodward in de jaren 70, dat uitmondde in het Watergate-schandaal en leidde tot het ontslag van president Richard Nixon.

Washington

Welke plannen Bezos precies heeft met de krant is niet meteen duidelijk. In een brief aan het personeel van de krant geeft hij iets meer uitleg.

'Ik zal de dagelijkse leiding van de krant niet op mij nemen', schrijf Bezos. 'Ik woon met plezier in het andere Washington, waar ik een job heb die ik heel graag doe.' Bezos' bedrijf Amazon is gevestigd in Seattle in de staat Washington, helemaal aan de andere kant van de VS.

'The Post heeft al excellente leiders die veel meer van de business van nieuws kennen dan ik. Maar er zullen uiteraard dingen veranderen de komende jaren. Dat is essentieel en dat zou gebeurd zijn met of zonder een nieuwe eigenaar.'

'Het internet is de nieuwsindustrie compleet aan het veranderen: de nieuwscycli worden korter, inkomstenbronnen die lang betrouwbaar waren vallen weg en er ontstaan nieuwe vormen van concurrentie.'

'Er is geen kaart en het zal niet eenvoudig zijn om een route uit te stippelen. We zullen inventief moeten zijn, en we zullen dus ook moeten experimenteren. De lezer blijft onze maatstaf. Ik ben opgewonden en optimistisch over de kans om te kunnen innoveren.'

'Journalistiek speelt een kritieke rol in een vrije samenleving, en The Washington Post, als de thuiskrant van de hoofdstad van de VS, is heel belangrijk.' 

25 miljard dollar

De uitbouw van Amazon leverde Bezos een vermogen op van ongeveer 25 miljard dollar. Dat maakt van hem een van de rijkste mensen in de Verenigde Staten. Bezos staat bekend als een van de meest succesvolle technologieondernemers ter wereld.

Hij zette de manier waarop we winkelen helemaal op zijn kop. Via Amazon kunnen mensen vrijwel elk denkbaar product online kopen. Tegelijk verkoopt Amazon internetreclame en produceert het e-readers als de Kindle. De business van Amazon had al heel grote gevolgen voor de boekenindustrie en voor vele andere retailers.

De Harvard Business Review noemde hem de op een na beste CEO van het decennium, na Steve Jobs. Bezos wordt regelmatig vergeleken met de twee jaar geleden overleden medestichter van Apple.

Amazon boekte 15,7 miljard dollar omzet in het tweede kwartaal van dit jaar, maar maakt weliswaar geen winst, tot ergernis van sommige beleggers en analisten. Bezos beantwoordt die kritiek graag door te stellen dat hij op de lange termijn focust. De aandelenkoers van Amazon ging de jongste vijf jaar alvast maal vier.  

Ervaring

Maar met kranten heeft de 49-jarige Bezos vooralsnog geen ervaring. Zijn interesse voor nieuwsmedia bleek eerder wel al toen hij enkele miljoenen investeerde in de populaire nieuwsblog Business Insider

'Ik heb geen uitgewerkt plan', zegt hij in een interview met zijn eigen krant. 'Dit is onontgonnen terrein en we zullen moeten experimenteren. De waarden van The Post hoeven in ieder geval niet te veranderen.' 

De naam van het bedrijf boven de krant zal wellicht wijzigen, maar in het management en op de redactie blijft iedereen voorlopig op post. Bezos plant geen ontslagen.

The Washington Post zag de afgelopen zes jaar zijn omzet met 44 procent terugvallen. Tijdens de eerste helft van dit jaar daalde de oplage met 7 procent. 

'De Post zou kunnen overleven onder het huidige management en in de nabije toekomst winstgevend blijven. Maar we wilden meer doen dan overleven', zei Donald Graham, CEO van de uitgever van de krant maandag. 'Ik wil niet zeggen dat dit succes garandeert, maar het geeft ons wel veel meer kansen op succes.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud