De Tijd wint Belfius-persprijs

De Tijd-journalisten Lars Bové en Bart Haeck hebben de prestigieuze Belfius-persprijs voor economische berichtgeving gewonnen. Winnende inzending was het stuk ‘De Postbus van 7 miljard’ over de Belgische postbusvennootschappen waarmee de Franse miljardair Bernard Arnault gebruik maakte om de belastingen van zijn luxe-imperium zo laag mogelijk te houden. Ook de fotoprijs ging naar De Tijd.

De twee onderzoeksjournalisten speurden urenlang saaie zakendatabanken, annalen van het Belgisch Staatsblad en talloze internetpagina’s af om uiteindelijk terecht te komen bij een anoniem appartement in Schaarbeek, waar achter een blauwe postbus een kluwen van vennootschappen bleek te schuilen waarmee de vierde rijkste man ter wereld de belastinginkomsten van zijn groep probeerde te optimaliseren.

In het artikel deden Lars Bové en Bart Haeck ook uit de doeken waarom de topman van de luxegroep LVMH zich tot Belg wilde naturaliseren: om zijn successierechten te optimaliseren. Door de ingewikkelde constructies bloot te leggen, werd meteen duidelijk waarom België voor veel rijke buitenlanders en internationale bedrijven een belastingparadijs is.

De onthullingen leidden tot heel wat commotie op politiek niveau, zowel in België als in Frankrijk. Ze bracht de hele discussie over België als fiscale vluchtroute in een stroomversnelling. De twee journalisten gingen enkele weken later verder op hun elan door in een reeks de Belgische belastingroute bloot te leggen, waaruit bleek dat een hele reeks grote internationale bedrijven, waaronder Ikea, Coca-Cola, Danone en Nokia, via ons land passeren om belastingen te ontwijken.

De Tijd had trouwens ook een tweede nominatie in de categorie economische berichtgeving weggekaapt. Naast ‘De postbus van zeven miljard’ (over de fiscale constructies van Arnault) haalde ook ‘De erfenis van Boer Clerck’ van Piet Depuydt de shortlist.

Ook de fotopersprijs ging naar De Tijd. Colin Delfosse won met haar beeld over Goma (foto hieronder), een stad in Congo. Cécile Berthaud van L'Echo won bij de Franstaligen de prijs voor economische berichtgeving met haar artikel 'Arme du crime, c'est l'entreprise'.

De overige Nederlandstalige winnaars op een rijtje:

  • In de categorie 'Schrijvende pers' won Maxie Eckert, journaliste van De Standaard, een persprijs voor de reeks 'Het ziekenhuisrapport/Alarm op de spoed', die in mei 2012 in de krant verscheen.
  • In de categorie 'Radiopers' ging Ng Sauw Tjhoi aan de haal met de persprijs voor 'Stadsbendes' in het Radio 1-programma 'Joos'.
  • Peter Brems en Leendert Derck waren de laureaten in de categorie 'Televisiepers' voor hun Panorama-reportage 'De fiscus buitenspel'.
  • In de categorie 'Lokale pers' werden Luk Dewulf en Inge Wagemakers van AVS bekroond voor 'Exit Concentratie'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content