EVS knipt in jaarprognose

Joop Janssen, de CEO van EVS ©wim kempenaers (wkb)

EVS knipt in de prognose voor 2014. De Luikse beeldserverfabrikant verwacht nog slechts een kleine groei van de jaaromzet, terwijl de lat eerder op 10 procent lag.

EVS rekent niet langer op een omzetstijging van bijna 10 procent ('high single digits') over het boekjaar 2014. De lat ligt nu op een kleine omzetstijging ('low single digit'). Dat is opvallend: even boekjaren zijn normaal gezien boerenjaren voor de Luikse beeldserverfabrikant, met dank aan grote sportevenementen zoals dit jaar de Olympische Winterspelen in Rusland en het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. 

EVS-CEO Joop Janssen heeft het over een 'uitdagende marktomgeving'. En spreekt over een 'bescheiden vertraging' van de markt voor live servers, servers die wereldwijd ingezet worden om digitale videoproducties te maken van live buitenopnames. In een interview preciseert Janssen dat met name in Azië projecten worden uitgesteld. Geopolitieke spanningen zijn daar één van de boosdoeners.

Het orderboekje is per 27 augustus voor 40,9 miljoen gevuld, ook min of meer in lijn met de verwachtingen. Zonder de grote sportevenementen is er evenwel jaar op jaar een daling met 6 procent. Voor 2015 en verderop oogt het orderboek met 13 miljoen veeleer mager, zeker tegenover het record van 19,6 miljoen een jaar eerder.

De resultaten over het tweede kwartaal komen an sich wel ongeveer op de analistenverwachtingen uit: de omzet stijgt met 19 procent naar 35,6 miljoen euro. Maar opvallend: terwijl de de inkomsten uit sportverslaggeving met 20 procent toenamen naar 23,2 miljoen, zakt de omzet uit 'ENM' (entertainment, nieuws en media) met 18 procent naar 8,3 miljoen. Nochtans is 'ENM' de niche waar  Janssen zich op wil toeleggen, om minder afhankelijk te worden van de volatiele markt voor sportverslaggeving.

De bedrijfswinst gaat een derde hoger naar 12,9 miljoen, de nettowinst klimt 28 procent naar 8,9 miljoen euro of 66 cent per aandeel.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud