Advertentie
Advertentie

Koning van de kabel aast op ‘Nederlands Telenet’

©REUTERS

Een ijskoude dealmaker, vrij van enig sentiment, die wel elke middag thuis gaat eten bij zijn vrouw. John C. Malone, de grote man achter de holding Liberty Global, verenigt die schijnbare tegenstelling. Volgens mediaberichten heeft hij zijn zinnen gezet op het ‘Nederlandse Telenet’.

De Amerikaan Malone (70) is bij ons vooral bekend als de meerderheidsaandeelhouder van - jawel - Telenet. Nu ja, bekend. De miljardair - Forbes schat zijn vermogen op 4,5 miljard dollar - schuwt in grote mate pers en publiek. Hoewel Liberty Global vooral participaties heeft in allerlei kabelbedrijven in Europa, Australië en Zuid-Amerika, is Malone vooral te vinden in zijn thuisstreek rond Denver, Colorado. Hij heeft er plaats genoeg om met rust gelaten te worden. Malone is de grootste individuele grondbezitter van de Verenigde Staten, met 850.000 hectare grond - bijna even groot als Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen gecombineerd.

Hij bouwde zijn fortuin op via de Amerikaanse kabelmaatschappij TCI, die hij zo aantrekkelijk wist te maken dat het bedrijf in 1999 voor meer dan 50 miljard dollar werd opgekocht door AT&T. Dat laatste scheurde zijn broek aan die deal, maar Malone wandelde wel weg met een fortuin, enkele minderheidsbelangen die de basis zouden vormen voor Liberty Global én de bijnaam ‘koning van de kabel’.

Het is verdomd lastig de enigmatische mediamogol van op afstand in te schatten. Telenet-CEO Duco Sickinghe - een van de weinigen die al bij Malone op de koffie mocht - omschreef hem in een interview met De Tijd als ‘ook maar een kabeljongen’. ‘Die komt in z’n kloffie bij jou binnen. Je moet al vreemd in elkaar zitten als je met hen (Liberty Global, red.) niet overweg kan.’

Dat imago van doodgewone, Jan met de pet schemert nog in andere facetten van zijn leven door. Naar verluidt verlaat Malone elke middag zijn kantoor om thuis te lunchen met zijn vrouw, met wie hij al meer dan 45 jaar getrouwd is. Tijdens de vakantie trekt hij elke zomer naar hetzelfde plekje in Maine, New England. Met de auto, omdat zijn vrouw niet graag vliegt. En hij mag dan steenrijk zijn, hij is niet te beroerd om zijn rijkdom te delen. De scholen waar Malone aan studeerde, mochten samen op meer dan 100 miljoen dollar giften rekenen.

Klootzakjes

Malone mag dan poeslief zijn voor wie hem na aan het hart ligt, in de zakenwereld lijkt hij zijn eigen antipode. ‘Colder than a witch’s tit’, omschreef het magazine Vanity Fair hem. Malone geeft zelf grif toe dat een ondernemer beenhard moet kunnen zijn. ‘Die van IBM kijken graag terug naar zichzelf als lieve, sympathieke jongens’, zei Malone in een zeldzaam interview. ‘Maar toen ze hun bedrijf opbouwden, waren het gewoon klootzakjes. Daardoor zijn ze erg rijk kunnen worden en vergaten ze hoe ze er zijn geraakt.’ Het laat weinig aan de verbeelding over.

In die harde aanpak schuwt Malone vriend noch vijand. Hij was goede maatjes met NewsCorp.-CEO Rupert Murdoch, tot hij achter diens rug een groot belang in het bedrijf kocht, via zijn andere holding Liberty Media. Murdoch was daar zo van ontdaan, dat hij uiteindelijk bereid was enkele van zijn kroonjuwelen af te staan, om Malone toch maar uit zijn aandeelhouderschap te krijgen. De eens hartelijke vriendschap werd daarmee herleid tot een naar eigen zeggen ‘beleefde relatie’. Maar in ruil voor de vriendschap liep Malone wel weg met de delen van NewsCorp. die hij zo fel begeerde.

Ziggo

En nu begeert Malone volgens de Nederlandse krant De Telegraaf Ziggo. Dat bedrijf kan nog best worden omschreven als het ‘Nederlandse Telenet’. Ziggo is de grootste kabelmaatschappij van Nederland, met een geschatte waarde van 8 miljard euro. Het bedient circa 3,1 miljoen huishoudens, goed voor 1,5 miljoen breedbandinternetklanten en 1,8 miljoen abonnees voor digitale televisie. Net als Telenet is Ziggo ultraperformant. Met een ebitdamarge van 56 procent (vierde kwartaal 2011) klopt Ziggo onze eigen ‘margekampioen’.

De interesse zou niet onlogisch zijn. Er circuleren al langer geruchten over een beursgang, wat aangeeft dat de eigenaars (private-equityspelers Cinven en Warburg Pincus) een uitstap wel zien zitten. En Liberty Global is in Nederland al eigenaar van de kabelaar UPC. De twee bdrijven vullen elkaar perfect aan, omdat ze elk een ander zendgebied bestrijken. De combinatie Ziggo-UPC zou een uitdager van jewelste betekenen voor het telecombedrijf KPN.

Dan heb je alleen nog iemand nodig om de integratie in goede banen te leiden. Het is bijzonder voorbarig, maar mocht Liberty erin slagen Ziggo in te lijven, dan zal onvermijdelijk de naam van Duco Sickinghe circuleren. De Nederlander turnde het voorbije decennium Telenet om van zieltogend bedrijf tot het kroonjuweel van Liberty. Een metamorfose die raszakenman Malone niet is ontgaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud