Larry Page neemt leiding over Google

Larry Page

Larry Page, de medeoprichter van Google, neemt op 4 april verrassend de leiding over de internetreus over van Eric Schmidt. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf donderdagavond bekend bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Die kwamen boven de verwachtingen uit. Hier en daar wordt al gespeculeerd dat de wissel Google beter moet wapenen tegen snel opkomende concurrenten als Facebook.

Het is niet meteen duidelijk waarom Schmidt, die Google sinds 2001 leidt als CEO, vervangen wordt. Hij wordt uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur en zal zich bezighouden met het sluiten van partnerschappen en de contacten met overheden. Page richtte Google samen met Sergey Brin op. Die laatste zal zich toeleggen op strategische projecten en nieuwe producten.

In een telefonische toelichting zei Schmidt wel dat de drie samen beslissingen troffen en dat dat een traag proces was. De nieuwe aanpak moet voor meer stroomlijning zorgen. In een tweet schreef Schmidt aan zijn volgers: 'Dagdagelijkse volwassen supervisie niet langer nodig!'

Google zette in het vierde kwartaal van 2010 een nettowinst neer van 2,54 miljard dollar. Dat is een groei van 29 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2009. Per aandeel kwam de winst, na uitsluiting van sommige uitzonderlijke effecten, uit op 8,75 dollar per aandeel. De analisten hadden 8,08 dollar verwacht.

Ook de omzet overtrof de voorspellingen van de analisten. De netto-omzet, na afhouding van de commissies die Google betaalt aan partnersites, bedroeg 6,37 miljard dollar. De markt ging uit van 6,06 miljard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content