Liberty Global wil Telenet van de beurs halen

Liberty Global overweegt een bod van 35 euro op alle Telenet-aandelen die het nog niet bezit, zo meldt de groep. Het bod waardeert Telenet Group Holding op ruim 3,9 miljard euro. Na heropening van de handel hebben beleggers het aandeel intussen al 12,5 procent hoger gestuurd tot de biedprijs.

Het Amerikaanse Liberty Global Inc. wil de 49,96 procent van de aandelen van Telenet die het nog niet in handen heeft kopen voor 1,96 miljard euro in cash. De kabeltelevisiemaatschappij van John Malone heeft zopas in een bericht zijn voorwaardelijk bod bekendgemaakt.

Liberty Global uit Colorado biedt 35 euro per aandeel, wat een premie van nauwelijks 13 procent vertegenwoordigt tegenover de slotkoers van 31,10 euro. Het bod waardeert het internetbedrijf op ruim 3,9 miljard euro.

De Amerikaanse groep sloot gisteren 0,2 procent lager op 57,28 dollar in New York, maar sinds begin dit jaar steeg hij al 40 procent in waarde. Liberty Global kocht vorig jaar ook het Duitse Kabel Baden-Württemberg voor 3,16 miljard.

Beurs

Liberty zegt in zijn bericht nog dat een formeel bod afhangt van een aantal voorwaarden, waaronder het binnenhalen van minstens 95 procent van alle aandelen. In dat geval volgt 'mogelijk' een schrapping van de beurs. Dat wordt dan de tweede Bel20-er in een jaar. Thrombogenics komt allicht in de plaats.

Telenet trok in het najaar van 2005 naar de beurs tegen 21 euro per aandeel. Dat was toen de onderkant van de vooropgestelde vork, maar ook dat bleek nog te hoog. De koers zakte de eerste dagen, maar herstelde zich later. Eerder dit jaar piekte het aandeel op 37,15 euro. 

In een reactie laat Telenet weten dat 'de raad van bestuur het bod zal bestuderen en analyseren'.

Kapitaaloperatie

Telenet is al jaren een excellente kaskoe voor de Amerikanen van Liberty. Liberty-topman John Malone zag het kleine België als een uitstekend labo, waar topmanager Duco Sickinghe zijn eigen gang kon gaan met innovatie. Zolang het bedrijf goed draaide, mocht Sickinghe zijn eigen koers varen. En net omdat de Nederlander daarin zo goed slaagde, willen de Amerikanen de koek nu helemaal voor zich.

De eerder aangekondigde inkoop van eigen aandelen was daar een eerste grote indicatie van. Op 13 augustus werd dat bod aangkondigd tot inkoop van maximum 18,20 procent van het kapitaal, tegen 31,75 euro per aandeel. De oorspronkelijk prijs van 35 euro per aandeel werd verminderd met 3,25 euro ingevolge de kapitaalvermindering die was goedgekeurd op de BAV van 25 april. Waarnemers zagen die operatie als een manier van de Amerikanen om Telenet als hefboom te gebruiken om het bedrijf goedkoop van de beurs te halen. Maar zoveel geduld heeft Liberty dus blijkbaar niet.

Telenet meldt overigens dat zijn raad van bestuur gisteren heeft besloten voort te werken aan dat bod tot inkoop van eigen aandelen. Voor de aandeelhouders betekent dat, zo verduidelijkt Telenet, dat ze de gelegenheid zullen hebben hun aandelen in te brengen in dit bod, mocht Liberty Global beslissen niet door te gaan met zijn overnamebod, of mochten de voorwaarden waaraan Liberty’s bod onderworpen zijn, niet vervuld zijn. 

Met nog andere woorden: Liberty heeft twee stokken achter de deur. Als de voorwaarden van het overnamebod niet ingevuld geraken, dan blijft het bedrijf toch bezig met Telenet in te lijven. En dat zelfs aan een lagere prijs.

Winstprognose

Net vandaag komt Telenet met een verhoging van zijn winstvooruitzichten voor het lopende boekjaar. De groep rekent nu op een toename van de bedrijfsontvangsten met 7 à 8 procent, terwijl de verkoper van telefonie, televisie en mobilofonie tot nog toe op een groei van 5 à 6 procent had gemikt.

Telenet zegt dat die snellere omzetgroei te danken is aan aanhoudende stijging van 'het aantal bundelklanten, meer klanten voor digitale televisie, Sporting Telenet en Fibernet en een stijgende bijdrage van Telenet's mobiele telefonie-activiteiten'.

Verder gaat Telenet Group Holding ervan uit dat de recurrente ebitda of bedrijfskasstroom even sterk zal toenemen. Dus ook de ebitda zal 7 tot 8 procent stijgen in vergelijking met 2011 en niet met 5 à 6procent zoals eerst gedacht.

De groep zal dit jaar ook meer investeren dan aanvankelijk gepland, met name 24 à 25 procent van de opbrengsten in plaats van een initiële prognose van 22 à 23 procent. Tot slot verwacht het bedrijf voor dit jaar 'een stabiele vrije kasstroom ten opzichte van 2011'.

Telenet komt op 24 oktober na sluiting van de beurs met zijn derdekwartaalresultaten.

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud