Advertentie

Sabam verwezen naar strafrechter

Sabam moet voor de correctionele rechtbank verschijnen. De Brusselse raadkamer verwijst de auteursrechtenvereniging door voor het vervalsen van jaarrekeningen, misbruik van vertrouwen en fraude bij de verdeling van auteursrechten. Dat vernam De Tijd.

Deze doorverwijzing naar de correctionele rechtbank is het voorlopige orgelpunt van een lange saga. De bal ging in januari 2004 aan het rollen, toen de Belgische componist Philippe Delhaye een klacht indiende tegen Sabam omdat hij vond dat de vereniging hem benadeelde bij de verdeling van de geïnde auteursrechten. De zaak belandde bij onderzoeksrechter Frédéric Lugentz, die het onderzoek opentrok naar alle geldstromen van Sabam.

Dat onderzoek mondde in 2007 uit in een lange reeks klachten, gaande van verduistering en witwassing over omkoping tot het vervalsen van de jaarrekeningen. Voor een deel van de klachten wordt Sabam buiten vervolging gesteld, onder andere omdat die terugliepen tot voor 1999. Pas vanaf dat jaar kunnen rechtspersonen strafrechtelijk vervolgd worden. Van de in totaal 24 klachten blijven er 6 over.

Jaarrekening

Maar wat overblijft, is niet min. Zo vindt de raadkamer dat het Brusselse parket voldoende munitie heeft om Sabam te vervolgen voor de vervalsing van verschillende jaarrekeningen. Er zou met de rekeningen zijn geknoeid om de uitbetaling van smeergeld aan een ambtenaar van Financiën toe te dekken.

De raadkamer vindt bovendien dat er voldoende stof is om een rechter te laten oordelen over de verdeling van de auteursrechten. Het parket stelt dat Sabam de te verdelen pot voor de rechthebbende ‘auteurs’ onrechtmatig verkleinde door niet te verantwoorden betalingen aan bestuurders en aan een extralegaal ‘pensioenfonds’. Bovendien merkt het parket op dat er in de periode waarover het onderzoek zich boog onvoldoende controle en een gebrek aan corrigerende procedures was, wat volgens het openbaar ministerie een strafbaar misbruik van het vertrouwen van de leden inhoudt.

Directieleden

Naast Sabam wordt ook een aantal ex-bestuurders en directieleden vervolgd voor knoeien met de boeken. Oud-voorzitter Jacques Leduc  is een van de beklaagden. Maar ook voormalig financieel directeurs Marcel Huysmans en Jean Raiglot en huidig financieel directeur Luc Van Oycke moeten zich komen verantwoorden voor actieve corruptie en schriftvervalsing.

Vertrouwen

Sabam reageert al bij al rustig op het vonnis van de raadkamer. 'We zijn blij dat we nu snel ten gronde kunnen gaan pleiten bij de correctionele rechtbank', zegt algemeen directeur Christophe Depreter. 'Ik heb er het volste vertrouwen in dat we kunnen aantonen dat er niets verkeerds is gebeurd.'

Een beroep tegen de beslissing van doorverwijzing is volgens Depreter niet mogelijk, tenzij er procedurele fouten zijn gebeurd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud