TV-zenders samen ten strijde tegen piraterij

©IMAGEGLOBE

De Vlaamse zendergroepen SBS, VRT en VMMa trekken samen ten strijde tegen het illegaal aanbieden van hun programma’s op het internet. De zenders dienen een gezamenlijke klacht tegen onbekenden in.

Internetpiraterij is een fenomeen dat de klassieke entertainmentsector al langer erg pijn doet. Vooral de muziekindustrie kreeg er de voorbije jaren mee af te rekenen, maar ook de grote film- en televisieproducenten klagen al jaren steen en been over de haast ongrijpbare internetpiraten die hun werk gratis te grabbel gooien op het net.

De Vlaamse zenders bleven daar lang al bij al gespaard van. Maar de krant De Morgen berichtte vorige week dat de voorbije twee jaar de Vlaamse content die illegaal op het net wordt gedeeld, verdubbeld is in volume. De investeringen die de zenders doen in kwalitatieve fictie, doet ook de vraag om downloads stijgen.

Het artikel in De Morgen maakte onder andere gewag van de twitteraccount @ShowGemist, die gelinkt is aan drie torrentwebsites met downloadlinks naar Vlaamse en Nederlandse televisieprogramma’s. ‘Ik doe er volgens mij niemand kwaad mee’, laat de krant de anonieme Nederlander achter @ShowGemist aan het woord.

De Vlaamse zendergroepen houden al langer nauwlettend het net in de gaten om illegale praktijken af te stoppen. De bedrijven worden dan ook financieel getroffen door piraterij, omdat wie een van hun programma’s wil zien minder geneigd is om te kiezen voor betalende opties als dvd’s of kijken op bestelling. Maar voor elke site die wordt stilgelegd wegens illegale praktijken, duiken er tientallen andere op. Vaak worden de zogenaamde torrentsites ook gehost in het buitenland, wat de juridische strijd er niet makkelijker op maakt.

Strijd

De zenders zijn evenwel niet zinnens de piraterij over hun kant te laten gaan. Via het in intellectueel eigendomsrecht gespecialiseerd advocatenkantoor Hoyng Monegier willen de drie grote Vlaamse zendergroepen de strijd aanbinden met illegale websites.

De zenders dienden gisteren daarom een gezamenlijke strafklacht in voor inbreuken tegen de auteurswet, een primeur. Advocate Fabienne Brison diende namens SBS, VRT en VMMa een klacht tegen onbekenden in, tegen de persoon of personen achter de websites gelinkt aan @ShowGemist. ‘We vragen het parket om onderzoeksmaatregelen te nemen, en zo de identiteit van de piraat-uploader te achterhalen’, legt Brison uit.

Als het parket met de klacht aan de slag gaat en achterhaalt wie de shows uploadt en aanbiedt, riskeert die persoon (of personen) een geldboete tot 100.000 euro en een gevangenisstraf. De zenders behouden zich ook het recht voor om een schadevergoeding te eisen.

Vraag is natuurlijk of zo’n klacht de problemen van de zenders oplost. Op het anonieme en nog steeds moeilijk te reguleren internet heeft het wat weg van schreeuwen in de woestijn. ‘We zijn daar zeer realistisch in’, erkent Brison. ‘Het fenomeen van internetpiraterij is als een olievlek. Maar dergelijke inbreuken op grote schaal zijn niet te goeder trouw en mogen niet genegeerd worden. Er moet zeker preventief worden opgetreden, maar sensibilisering vergt ook repressie. De zenders geven daarmee het signaal dat ze zich niet laten doen.’

Brison vindt het een sterk signaal dat de Vlaamse zenders samen klacht indienen. De advocate hoopt dat ook de Nederlandse zenders zich aansluiten bij de strafklacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud