Telenet lonkt naar zenders Vier en Vijf

Een beeld uit De Slimste Mens, een van de populairste producten uit de Vier-stal ©SBS Belgium

In het dossier rond De Vijver Media duikt een onverwachte partij op. Kabelaar Telenet bestudeert of het een rol kan spelen in de toekomst van het bedrijf boven SBS-zenders Vier en Vijf, zo vernam De Tijd van meerdere bronnen. Zo’n deal kan het medialandschap totaal overhoop gooien.

De Vijver telt met het duo Wouter Vandenhaute en Erik Watté, mediagroep Corelio en mediagroep Sanoma momenteel drie evenwaardige aandeelhouders. Die laatste liet vorig jaar echter weten dat hij België niet meer als kernland ziet, waardoor 33,3 procent van De Vijver de facto in de etalage staat.

Sindsdien circuleren allerlei namen van geïnteresseerde partijen, met mediagroep RTL op kop. Maar volgens onze informatie bekijkt met Telenet nu ook een minder evidente partij het dossier met veel interesse. De kabelaar wil zich versterken met een mediapartner in het snel wijzigende medialandschap.

Neutraal

Het is nog vroeg dag, maar dat maakt het nieuws er niet minder opmerkelijk op. Telenet stelde zich in het verleden immers altijd officieel neutraal op tegenover de zenders die het verdeelt via kabel en digitale tv. Een belang in een zender zou de neutraliteit van de met grote voorsprong belangrijkste speler in tv-distributie echter wegvegen.

Een deal zou ook het concurrentiële plaatje in tv-land grondig overhoop gooien. Waar De Vijver nu nog financieel het kleine broertje is van grote concurrent Medialaan (VTM, 2Be), zou een alliantie met Telenet de verhoudingen stevig hertekenen.

Telenet en De Vijver bevestigen noch ontkennen het nieuws. ‘Zoals gebruikelijk geven we geen commentaar op speculaties’, klinkt het bij Vincent Bruyneel, directeur communicatie en strategie bij Telenet. ‘We bekijken natuurlijk steeds potentiële dossiers die in het verlengde liggen van onze business.’

Ook De Vijver-topman Wouter Vandenhaute laat nog niet in zijn kaarten kijken.  ‘Sinds het aandeel van Sanoma in De Vijver in de etalage kwam te staan, zijn we benaderd door verschillende partijen. Maar we zitten met de drie aandeelhouders contractueel vast aan elkaar tot 2017. Die situatie moet eerst worden opgelost.’

Lees meer in De Tijd van zaterdag 18 januari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie