Advertentie

Zenders dienen samen klacht in tegen Bhaalu

Bart Van Coppenolle en Philip Vandormael, oprichters van Bhaalu. ©rv

De Vlaamse omroepen trekken gezamenlijk naar de rechtbank tegen Right Brain, het bedrijf boven televisieplatform Bhaalu. Het is lang niet de enige juridische hindernis die het bedrijf moet nemen.

De concurrentiestrijd in televisieland mag dan hevig woeden, er is niets dat zo verenigt als een gemeenschappelijke vijand. Die neemt deze keer de vorm aan van een beer met de naam Bhaalu.

Bhaalu is het geesteskind van technologie-ondernemers Bart Van Coppenolle en Philip Vandormael (ex-Metris). Hun televisieplatform werd eind november gelanceerd als een soort videorecorder van de 21ste eeuw. Het bedrijf neemt in de cloud eigenlijk alles op dat op uw televisie wordt uitgezonden, waarna u zelf kiest wat u wanneer bekijkt. Bhaalu verandert dus de manier waarop consumenten tv kunnen kijken.

Dat alles is niet naar de zin van de Vlaamse omroepen, die menen dat Bhaalu hun auteursrecht schendt. De zendergroepen Medialaan (VTM, 2Be, Vitaya), SBS (Vier, Vijf) en VRT (Een, Canvas) dagen daarom Right Brain voor de rechtbank. De zenders plannen drie verschillende juridische stappen. Eerst en vooral dienen ze in een stakingsvordering in, die ervoor moet zorgen dat Bhaalu er onmiddellijk stopt de Vlaamse zenders aan te bieden. Daarop volgt een procedure ten gronde, waarbij de omroepen een schadevergoeding zullen vragen. Tot slot staat er nog een procedure bij de Vlaamse Regulator voor de Media op het menu, waar ze zullen aandragen dat Bhaalu hun signaalintegriteit schendt.

Thuiskopie

Bhaalu zelf houdt vol dat het perfect in lijn is met de wet. Volgens het bedrijf geldt de wettelijke uitzondering van de thuiskopie, die consumenten toelaat om in de privésfeer opnames te maken. Het is daarom dat Bhaalu zich profileert als zuiver een aanbieder van een videorecorder waarmee de consument ‘zijn recht kan uitoefenen’. Maar daar zijn de zenders het dus niet mee eens. Volgens hen is Bhaalu een commerciële dienst, die geen aanspraak kan maken op de uitzondering van de thuiskopie.

De zenders staan niet alleen in die mening. Volgens onze informatie bekijken een aantal buitenlandse partijen - zowel zenders als producenten - of ze ook een zaak gaan aanspannen tegen Right Brain.

TV Vlaanderen

En daar eindigen de juridische problemen voor Bhaalu nog niet. Ondertussen heeft ook M7, het bedrijf boven distributeur TV Vlaanderen, een zaak aangespannen tegen Right Brain, onder andere omdat Bhaalu hun signaal zou gebruiken om alle klanten - ook niet-klanten van TV Vlaanderen - te bedienen. Het bedrijf controleerde dat door zelf klant te worden bij Telenet, om vervolgens klant te worden van Bhaalu. Daarop zond TV Vlaanderen een speciale banner uit, die dus enkel op het eigen signaal te zien was. Maar de Telenet-klant in kwestie kreeg het signaal te zien. TV Vlaanderen eist nu dat hun signaal niet gebruikt wordt voor andermans klanten. 

En ook in het buitenland is het niet bepaald rustig rond Bhaalu. In Duitsland heeft de commerciële zendergroep RTL via een eenzijdig kortgeding laten verbieden dat zijn zenders via Bhaalu kunnen worden bekeken. In Duitsland had eerder zendergroep ProSiebenSat.1 al eenzelfde slag thuisgehaald in een gelijkaardige zaak tegen SaveTV, net als Bhaalu een videorecorder in de cloud. De zaak moet wel nog ten gronde worden behandeld.

Jo Van Gorp

Het is een lange lijst, maar bij Right Brain is niet onder de indruk. ‘We zijn eigenlijk blij met deze zaken, die voor eens en altijd duidelijk moeten maken dat Bhaalu perfect legaal is’, aldus Vandormael. ‘Er valt geen speld tussen te krijgen.’

Ondertussen is het ook operationeel echter ook niet bepaald rustig bij Right Brain. Volgens onze informatie hebben leveranciers moeite om betaald te krijgen. Daarnaast beëindigde het bedrijf eind vorig jaar al de samenwerking met Jo Van Gorp, de voormalige Telenet-topper die slechts drie maanden voordien was binnengehaald om de commerciële uitrol in goede banen te leiden.

Volgens Vandormael is er echter geen vuiltje aan de lucht. ‘Die betalingen maken deel uit van normale zaakvoering. En de samenwerking met Jo Van Gorp is in alle vriendschap stopgezet, omdat het te vroeg was om een tussenlaag in het management te creëren. We voeren momenteel constructieve gesprekken met verschillende buitenlandse bedrijven die onze technologie willen integreren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud